"Vi har fina verkstäder och engagerade, hängivna lärare"

Anne Söderström är rektor på Värmdö Tekniska Gymnasium, VTG.

VTG ligger på Värmdö utanför Stockholm och är i första hand ett gymnasium med yrkesprogram men erbjuder även Teknikprogrammet. Skolan har funnits i över 20 år och det går ungefär 200 elever på skolan.

Anne, vad är det bästa med VTG?

- Eleverna och personalen! Vi har en stabil personalkår som är väldigt engagerad och arbetar hårt för att våra elever ska gå ut med godkända betyg i samtliga ämnen. Då vi är en relativt liten skola blir stämningen familjär och jag kan allas namn.

Vem är er typiska elev?

- Vår typiska elev är en tjej eller kille som brinner för sitt valda hantverk och som verkligen vill bli bra på det de gör. På VTG integreras teori och praktik, både i våra egna verkstäder och på "riktiga" arbetsplatser under APL-veckorna. Det gör att eleverna som tar studenten från oss verkligen är rustade för att gå ut i arbetslivet efter skolan.

Vad är unikt för VTG?

- Vi har fina och välanpassade verkstäder samt engagerade, hängivna lärare. Vissa lektioner bemannas av två lärare, vilket bidrar till att alla elever får det pedagogiska stöd de behöver. Vi kan erbjuda bra praktikplatser som vi strävar efter att anpassa efter elevens önskemål.

Sen har vi ju också ett väldigt mysigt läge bara några minuters promenad från Gustavsbergs hamn.

Tack för intervjun Anne!