Vass utbildning för musiker

På Södra Latin komponerar eleverna musik och arrangerar konserter på skoltid. GymnasieGuiden träffar Måns Silén som siktar på en framtid inom musikbranschen.

När jag kliver in genom porten till Södra Latin hör jag körsång från aulan, och i ett annat rum övar någon saxofon. Måns Silén möter oss nedanför den stora stentrappan i den vackra gamla skolbyggnaden. Han går andra året på Södra Latins spetsutbildning i musik, en utbildning med riksintag för den som vill satsa på en musikkarriär.

– Musiken har alltid varit mitt liv. Mina föräldrar är inte musiker, men de är glada amatörer och det har alltid funnits mycket musik i mitt hem. Jag började spela piano och ta lektioner när jag gick i tvåan. Sen dess har jag mest spelat klassiskt piano men även spelat och sjungit i olika band vid sidan av, berättar Måns.

På spetsutbildningen där Måns går har alla elever ett huvudinstrument via en kurs som sträcker sig över alla tre åren. I tvåan får eleverna ett bi-instrument, som är en lite mindre kurs. I övrigt läser de alla kärnämnen, och får behörighet till högskolan. Men just idag har Måns nästan bara ägnat sig åt musiken.

– På morgonen hade jag musikteori, och sen gymnastik. Efter det individuell sånglektion, som ju är mitt bi-instrument, och sen komposition då vi lär oss att skriva och arrangera musik. Sen hade jag ackompanjemang, då är det mycket noter och vi pratar om hur man kan ackompanjera en solist. Efter det var det klassråd och sen avslutning med tårta för den gemensamma kursen med pianisterna, berättar Måns.

Måns visste redan på högstadiet att han ville satsa på musiken men tyckte ändå att gymnasievalet var lite svårt.

– Även om det känns självklart nu i efterhand så var det ju inte det då. Men när jag var här på öppet hus trivdes jag direkt. Det finns sådana resurser här just för att det är en spetsutbildning. Alla instrumentgrupper finns, man har en egen symfoniorkester och så är det en väldigt hög nivå på allt, säger Måns.

Vad vill du göra i framtiden?

– Det är en svår fråga. Jag vill arbeta med musik, men det spelar egentligen ingen roll på vilket sätt bara jag har utrymme att göra vad jag vill med en konstnärlig frihet, och att jag kan livnära mig på det. Det kan vara genom att jag blir ackompanjatör, frilansande sångare eller att jag skriver filmmusik.

"Jag vill arbeta med musik, men det spelar egentligen ingen roll på vilket sätt bara jag har utrymme att göra vad jag vill med en konstnärlig frihet, och att jag kan livnära mig på det"

Har du någon idol inom musiken?

– Den isländska artisten Björk. Hon sjunger, skriver och producerar sin egen musik, och hon blandar elektronisk och akustisk musik, allt utifrån egna idéer. Hon är ett geni på att skriva musik tycker jag, avslutar Måns.

/Amelie Furborg