På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Vägvalsbubbel

Vissa går på känsla och tar det som verkar roligt. Andra grubblar betydligt mer och tar det som är smartast för karriären.

Det är bara några få dagar kvar till skolavslutningen. På en filt i solen ligger ett gäng nior från Falkbergskolan och Albyskolan och lyssnar på the Smiths. Snart är grundskolan över och efter sommar-lovet inleds något helt nytt – de ska börja gymnasiet, byta skola och träffa nya människor. Men detta är ingenting som de verkar tycka vara det minsta läskigt. Nästan alla är trötta på grundskolans ”måsten” och längtar till gymnasiet, som de tror kommer att innebära en större frihet att bestämma över sitt liv.

André och Niklas är bästa polare och har båda valt samhälle med ekonomiinriktning på Tullinge gymnasium. Även Agnes och Louise har sökt samma skola. Agnes vill plugga på universitetet längre fram och har valt naturprogrammet med räddningstjänst och Louise, som tycker det är roligt att fatta hur folk funkar, tänker läsa samhälle med beteendevetenskap. Natalie har valt samhällsprogrammet med mediainriktning och Sandy och Selle vill göra så mycket praktik som möjligt så de tyckte att handels- och admi-nistrationsprogrammet verkade bäst.

Varför det här valet?

Natalie: För att jag vill jobba inom mediabranschen, som fotograf eller kanske filmfotograf. Jag skulle vilja arrangera utställningar där jag visar upp mina foton. Och så vill jag göra egna filmer, typ ungdomsfilmer som har bra budskap, som jämställdhet och sånt där. Jag älskar att titta på Fanzine-tv, det är riktigt askalas!

André: Jag funderade först på att välja innebandygymnasium i Umeå. Men det är nittio mil att åka och då hade jag inte kunnat spela kvar i mitt gamla lag. Dessutom hade jag behövt ta vara på mig själv mycket mer, tvätta, laga mat och sånt, och det är jag inte så bra på. Jag tror jag kan bli lika bra i min sport utan att ha det som inriktning. Till slut stod valet mellan ett ekonomiskt program på FINEK i Tumba och samhälle med ekonomi, jag valde samhälle eftersom det är en mycket bredare utbildning. Mitt mål är att plugga vidare för att bli civilekonom.

Niklas: Det var ungefär samma för mig. Jag hade samhälle med innebandy som mitt första val, men sen kom jag på att det var onödigt att inrikta mig så, jag spelar ju lika mycket innebandy ändå! Samhälle valde jag för att jag hatar NO-ämnen, och så tycker jag det är kul med historia och samhällsfrågor. Om jag inte blir innebandyproffs vill jag bli civilekonom eller politiker, helst stadsminister. Alla politiker snackar så mycket skit, det skulle jag ändra på.

Sandy: Jag valde handels för att man får göra mycket praktik och så verkar det inte vara så mycket plugg. Jag tycker inte så mycket om att läsa, jag har svårt för att sitta still och vill göra något istället. Direkt när jag är klar i skolan vill jag ta jobb i någon klädaffär. Det är roligt att vara försäljare och hjälpa människor med vad de ska köpa. I vilket fall måste jag jobba med mode på något sätt! Alla mina pengar går till att köpa Elle- och Voguestidningar. Mode är mitt liv, det finns inget annat för mig! Det skulle vara roligt att åka till Paris och jobba med kläder på något sett. Om jag inte jobbar i en butik vill jag kanske bli stylist.

Selle: Jag valde också handels för praktikens skull. Du får göra praktik en hel termin och är du duktig finns det chans att du får jobb där sen, många av mina kompisar har fått jobb på det sättet. Eftersom jag gillar sport tänker jag fixa praktik i en sportbutik. Men helst av allt vill jag bli fotbollsproffs, det är det jag satsar mest på. Jag tränar fem gånger i veckan i Café Operas pojklag 87, och nästa år ska jag åka på läger utomlands där jag får visa upp mig, har jag tur kanske jag kan bli spelare i något utländskt lag. Drömmen är att bli spelare i Roma.

Louise: Samhälle valde jag för att det är ett brett program och beteendevetenskap för att jag tycker att det är intressant att lära mig hur människor fungerar – det har man alltid nytta av i livet. Jag vet inte vad jag vill göra sedan, kanske jobba med ungdomar och hjälpa dem på något sätt. Men helst skulle jag också vilja bli innebandyproffs. Jag är målvakt i ett innebandylag och tränar flera gånger i veckan.

Agnes: Egentligen ville jag gå natur med bild och form, men det fanns inte i närheten där jag bor. Så jag valde räddningstjänst istället, mest för att det är bra att kunna lite om första hjälpen och såna saker. Det lät också roligt med rökdykning och fjällräddning. Jag har planer på att plugga på universitetet, men jag vet inte riktigt vad, kanske arkitektur. Jag vill i alla fall ha ett jobb där man skapar själv och rita hus låter roligt. Men jag tycker också om att skriva så jag skulle lika gärna kunna tänka mig att bli journalist eller författare.

Hur viktigt är valet egentligen?

Natalie: Jag tycker det är viktigt, särskilt om man vill gå på universitetet, då måste man ju ha gått gymnasiet. Men jag tycker inte att man ska plugga så mycket, det räcker med att få hyfsade betyg. Det är vikt-igare att satsa på sitt sociala liv – då blir man en lyckligare människa!

André: Det viktigt att välja en bred linje också, för om man går en linje som är väldigt inriktad och sen ångrar sig och vill göra någonting annat blir det jäkligt krångligt. Då måste man kanske läsa in en massa ämnen och så. Pluggar du till kock så kanske du bara kan bli kock sen, men om du läser en bred linje så kan du ändå bli kock efteråt om du vill.

Agnes: Men det beror ju på. Är du helt säker på att du vill jobba inom ett visst område ska du välja en sådan linje tycker jag. Du kan ju inte gardera dig helt.

Louise: Exakt, man måste välja det man tycker är intressant och roligt. Det är det viktigaste.

Ett skrik hörs från Sandy som upptäcker ett kryp som kommer gåendes längst med filten. Hon hoppar upp i luften, Natalie skrattar och låter det krypa upp på hennes hand. Niklas kollar på klockan, om några timmar börjar skolbalen.

Ska man lyssna på råd?

Natalie: Nej, man ska inte lyssna på kompisar eller föräldrar. Man ska gå sin egen väg och inte lyssna på någon annan än sig själv. Man ska aldrig plugga något som man inte själv vill bara för att man bör göra det. Då kommer man blir uttråkad och allt kommer att bli kaos.

Agnes: Jag tycker att man ska lyssna till råd, men sedan måste man göra sitt eget val och inte bry sig om i fall någon kanske tjatar. Jag har mest pratat med kompisar och det har varit bra. I min gymnasieklass kommer det att gå tolv personer från min gamla klass, och det är roligt, men det var inte därför jag valde som jag gjorde.

Niklas: Klart man ska välja själv, men samtidigt måste man ju tänka på vad man ska läsa på universitetet. Jag kommer till exempel att välja matte B som tilläggsämne, för att kunna läsa det jag vill sen när jag börjar på universitetet.

Agnes: Läser man inte matte B från början på samhälle?

Niklas: Nä, bara matte A.

Selle: Mina föräldrar tycker det är bra att jag ska gå på gymnasiet, men vad jag väljer är upp till mig. För mig är det viktigt att gå med kompisar och så handlar det ju om hur bra betyg man har också och vad man kommer in på.

Louise: Föräldrarna ska stötta en i det man väljer, i alla fall bra föräldrar. De ska inte pracka på en att gå någonting som man inte vill eller bli nåt man inte vill.

André: Precis, det är liksom inte de som ska gå i skolan!

Sandy: Man ska satsa mycket på sitt intresse trots att det kanske inte har så mycket med plugg att göra. Man ska skita i regler som säger att man borde satsa på det eller det. Jag gör som jag vill! Mina föräldrar har frågat vad jag valt, men de har inte bråkat och lagt sig i.

Vad är det mer som påverkar?

Natalie: Att jag vill plugga så mycket som möjligt i mitt liv, för jag tycker det verkar så tråkigt att jobba.

Niklas: Det som påverkar mest är intressen och pengar – jag ska bli höginkomsttagare.

André: Jag tror att klyftorna kommer att öka i framtiden och att det blir allt viktigare med en hög lön. Så pengar spelar ju roll.

Natalie: Det är helt sjukt att tänka på pengar! Pengar är bara pengar, de försvinner. Man måste lyssna till sitt hjärta, det är värt så himla mycket mer.

Niklas: Har man massor av pengar kan man göra mycket roligare saker, då kan man göra vad fan man vill!

Natalie: Som vaddå?

André: Köpa bil, hus och resa.

Natalie: Lycka kommer inifrån, inte från pengar.

Louise: Det är ett pluspoäng att man gör någonting som man tycker om och samtidigt får bra betalt för det.

Natalie: För mig är lycka inte alls pengar. För mig är lycka att gå på sköna festivaler och popklubbar.

Hur kommer livet förändras?

Selle: Jag tror att vi kommer att jobba mer självständigt och så får vi inte så mycket hjälp från lärarna. Det är inte så bra tycker jag för jag behöver hjälp.

Niklas: Men då mognar man ju …

André: Och så förbereder man sig för vuxen-livet. Jag tror också att det blir proffsigare lärare på gymnasiet och att de har bättre utbildning.

Niklas: Det blir roligare på gymnasiet! Man får träffa nya människor och snygga tjejer (skratt). Och så får man ta större ansvar. De lärarna vi har nu bryr sig verkligen om alla elever, på gymnasiet tror jag att läraren skiter i om man lämnar in prov eller inte.

André: Ja, att gå gymnasiet är ju faktiskt frivilligt. En stor skillnad tror jag blir att det blir mindre barnsligt på lektionerna, folk kommer att sluta springa runt och skrika, kasta böcker och sudd, och papper i lärarens kaffekopp. Det ska bli skönt att slippa det.