Våga fråga!

Oavsett om gymnasievalet känns lätt som en plätt eller supersvårt kan det sätta igång många frågor. På varje skola finns en studie- och yrkesvägledare, och de är faktiskt till för just dig.

Hos SYV är inga funderingar är dumma, vare sig de handlar om meritpoäng, ett specifikt program eller livet efter plugget. Vägledarna finns till för att du som elev ska du få stöd och hjälp i ditt gymnasie- och yrkesval.

När det börjar pratas om gymnasievalet i nian är det många som blir stressade. Det kan bero på att det finns många rykten om gymnasiet, utbildningarna och antagningen och att man inte riktigt vet vad som gäller och vad som förväntas av en.

Lena Fredsberg är GymnasieGuidens egen studie- och yrkesvägledare. På vår hemsida svarar hon på stora och små frågor om studier och yrkesval.

– Stressen handlar ofta om att man inte har tillräckligt mycket information. Försök att ta reda på mer genom att prata med oss vägledare, gå på öppna hus och läs på så får du kontroll på situationen och blir lugnare. Om du är stressad över antagningspoäng är mitt råd att använda det vapen du har – plugga och lägga tid på dina studier, säger Lena.

"Försök att ta reda på mer genom att prata med oss vägledare, gå på öppna hus och läs på så får du kontroll..."

Hur ska man då göra om man inte har en aning om vad man vill bli? – Det där är ju en rätt förlegad fråga som vi vuxna ställer, för så funkar inte arbetsmarknaden idag. Man blir ju många grejer! Om du inte kan se dig själv om tio år, tänk istället här och nu – vad är du intresserad av att fördjupa dig inom nu?

Och även om man gör ett val och sedan ändrar sig, behöver det inte vara en stor grej, menar Lena.

– Det är många som ångrar sig och det är inte så konstigt. Om du vill byta skola när du väl har börjat så handlar det mest om praktiska frågor, att ta kontakt med den skola man vill börja i och så. Det brukar ofta gå att ordna, även om det är lite trixigt.

VANLIGA FRÅGORPå gymnasieguiden.se får vår SYV Lena frågor om stort och smått. Där kan du ställa egna frågor eller söka bland andras.

Vad ska jag bli? Hej SYV. Jag är väldigt osäker på vad jag vill bli, fast jag vill gå natur. Jag älskar matte och NO, så jag skulle nog vilja jobba med det. Och så skulle jag vilja jobba på ett internationellt arbete. Vet du vad för inriktningar jag bör välja och vilket yrke som skulle passa mig?

– Hej! Det är helt normalt att inte veta vad man vill bli. Det är dock positivt att du vet vad du är intresserad av. Om du går Naturvetenskapliga programmet eller Teknikprogrammet så har du många möjligheter på universitet sen. Många av de utbildningarna kan leda till till yrken där du kan jobba internationellt. Civilingenjör till exempel – då blir du en teknisk problemlösare som kan jobba inom olika områden på företag som kanske har olika verksamheter utomlands.

Universitet eller högskola? Hej. Vad är skillnaden mellan högskola och universitet?

Hej. Högskolor och universitet är de högsta institutionerna för utbildning i Sverige, och bedriver undervisning på eftergymnasial nivå. Universitet och vissa högskolor bedriver dessutom forskning. Beteckningarna är dock inte skyddade och kan användas för vilken verksamhet som helst. Så någon större skillnad är det inte längre mellan dessa två begrepp.

Byta skola
?Hej! Efter nästan ett helt år på gymnasiet har jag bestämt mig för att byta skola (och inriktning), då denna inte känts rätt på väldigt länge. Nu inser jag att jag är ganska sent ute, men likväl undrar jag hur jag ska göra för att byta till ett gymnasium där jag inte behöver gå om första året? Min linje har täckt alla de nödvändiga ämnena.

Hejsan. Ja, ibland måste man välja fel för att det ska bli rätt. För att byta både skola och inriktning så brukar man få gå om första året tyvärr. Men det beror på mottagande skola – det är de som bestämmer. Kontakta skolan du vill byta till så får de avgöra om du har rätt kurser för just det programmet. Lycka till!

Brandmansdrömmar Hej. Vilken gymnasieutbildning skall jag gå för att bli brandman?

– Hej! Elever som vill bli brandmän/kvinnor läser allt möjligt på gymnasiet. För att kunna söka till utbildningen för ’Skydd mot olyckor’ behöver du vara godkänd i Svenska 1,2,3, Ma 1, En 5,6 och Samhälle 1b på gymnasiet. Dock är det ju en massa andra tester som du måste klara för att bli brandman. Det kan du läsa om här: www.msb.se. Lycka till!

Högskola efter Barn- och fritidsprogrammet? Är barn och fritid en högskoleförberedande linje?

– Hejsan. Nej, Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram. Däremot har du alltid rätt att välja till kurser till ett yrkesprogram så du får en högskolebehörighet. Du ska då läsa till kurserna Svenska 2+3 och Engelska 6.