Värmdö Tekniska Gymnasium ger alla så stora möjligheter

Linus är 18 år och läserandra året på Fordons- och transportprogrammet på Värmdö Tekniska gymnasium. Han har valt personbilsmekaniker som inriktning.

Varför valde du att gå på VTG?

- Jag sökte till VTG för att jag inte hade det så lätt i grundskolan, jag gick ut 9:an med endast 2 godkända betyg. Då fick jag reda på att VTG har ett Introduktionsprogram (IM) där jag kunde plugga ett extra år för att få godkänt i de grundskoleämnen jag fått underkänt i, för att sedan börja på det ordinarie Fordon- och transportprogrammet. Jag såg det som en andra chans!

Linus berättar att han har varit intresserad av fordon, för det mesta bilar, så långt tillbaka han kan minnas och därför var Fordon- och transportprogrammet det perfekta valet.

- Under min utbildning läser jag vanliga ämnen som engelska, matte, svenska, idrott och historia tre dagar i veckan. De resterande två dagarna kallar vi för verkstadsdagar, det är då vi jobbar i verkstaden och lär oss om fordon och hur man utför olika reparationer. VTG har totalt 20 veckors praktik under de tre åren du pluggar där, skolan erbjuder dig även en praktikplats men du har självklart också möjlighet att söka en egen praktikplats eller lämna förslag på praktikplats.

Vad gör ni just nu inom de praktiska delarna på ditt program?

- För tillfället har jag ersatt mina två verkstadsdagar med att praktisera på Bilia i Nacka, jag blev tilldelad den praktikplatsen och trivs bra där.

Hur är lärarna och lokalerna?

- VTG består av nyrenoverade och fräscha lokaler, två fordonsverkstäder, byggverkstad, elverkstad och en VVS-verkstad. Lärarna på VTG har en bra inställning att hjälpa alla elever, att hitta och förstärka varje elevs potential och kunskaper. Vi elever och lärare på skolan har en väldigt bra relation med varandra, man kan säga vad man tycker och tänker och om man behöver hjälp så är det inget tvek på att fråga.

Vilket är ditt drömjobb?

- Mitt drömjobb just nu är nog att bli bilmekaniker men man vet aldrig vad som väntar i framtiden, därför är det bra att VTG har studieförberedande kurser som man kan använda sig av om man vill plugga vidare på högskola eller universitet.

Som det ser ut nu har Linus själv inga planer på att plugga vidare, på grund av att hans intresse för fordon knappast har minskat sedan har började på VTG.

Vad är det roligaste du har gjort hittills under utbildningen?

- Det roligaste under min utbildning är garanterat praktiken, jag lär mig hur mycket som helst och det är något jag trivs med väldigt mycket.

Linus säger att han definitivt skulle rekommendera skolan och programmet.

- VTG ger så stora möjligheter även för dem som har haft svårt med grundskolan eller har svårigheter med skolan generellt. Lärarna på skolan ser till att du som elev får den hjälp du behöver för att klara ämnena. Fordon- och transportprogrammet rekommenderar jag för det första för att det är riktigt roligt, för det andra för att jobbmöjligheterna är stora inom den branschen, och för det tredje för att fordonskunskap är extremt användbart och bra att ha i framtiden.

Något annat du vill passa på att nämna om skolan eller din utbildning?

- Av alla VTGs elever som tar studenten har ca 80% anställning inom programmet de utbildade sig till.

Tack för intervjun Linus!