Utbildning som ger mening åt livet

På Consensums lärlingsutbildning sker lärandet till stor del på en arbetsplats. Fitore Imeri tar studenten i år och är redo för yrkeslivet.

När jag träffar Fitore på Consensums skolgård har hon två veckor kvar till skolavslutningen. Efter det väntar på jobb på äldreboendet där hon gjort sin praktik under gymnasietiden. - Vi är ute och praktiserar i perioder. Först fyra veckor på arbetsplatsen och därefter två veckor i skolan. Man går bredvid och observerar den vanliga personalen i början men sedan får man vara mer och mer självständig, förklarar Fitore.

Under praktiken har eleverna med sig uppgifter från skolan som det är meningen att de ska utföra på praktikplatsen. Inlämningsuppgifterna är kopplade till vad de ser och lär sig i arbetet.

- Det handlar om att det vi lär oss ska vara kopplat till verkligheten och inte taget ur luften. Det är meningen att vi ska fundera på hur saker går till och vad som kunde gjorts annorlunda, fyller Fitore i.

När det var dags att välja gymnasieutbildning var Fitore rädd för att bli skoltrött samtidigt som hon alltid velat jobba inom vården. Hon tänkte därför att hon skulle få ut mer av gymnasietiden genom att ha mycket praktik. Då kunde hon samtidigt få mer ork kvar till att läsa vidare efter gymnasiet.

- Det bästa med den här utbildningen är att jag verkligen fått lära mig vad meningen med livet är. Många tror att det viktigaste är att själv må bra och glömmer bort att det finns gamla och sjuka som behöver hjälp. Jag har börjat uppskatta livet mer och tänka på andra, säger Fitore.

"Många tror att det viktigaste är att själv må bra och glömmer bort att det finns gamla och sjuka som behöver hjälp. Jag har börjat uppskatta livet mer och tänka på andra"

Fitore känner själv att hon vuxit mycket som människa av sin utbildning och menar att det har varit det bästa med att gå på Consensum. Samtidigt har det varit stressigt ibland och krävt mycket tid. En vanlig missuppfattning, menar Fitore, är att en lärlingsutbildning skulle vara slapp.

- Du jobbar vanliga dagar på din praktik samtidigt som du har annat skolarbete som ska in. Det krävs att man är beredd att lägga ner extra tid. Man ska inte tro att det bara handlar om att slippa skolan. Nu ser jag fram emot att jobba ett tag och sedan vill jag läsa vidare till socionom, avslutar Fitore./Linn Johansson