Ut!!! som i utbyte

Plötsligt börjar det klia och liksom rycka i kroppen av reslusta. Du känner dig less på Sverige och skulle gärna vilja vidga dina vyer. Se något nytt! Dyka ner i barriärrevet, leva på friterade kycklingvingar eller dansa dig svettig till sambarytmerna på Rios gator. Då är det tur att det finns en så genial uppfinning som det här med utbytesstudent.

Att lära sig ett nytt språk och en ny kultur i ett annat land är ett sätt att utnyttja gymnasietiden till max. Varje år tar massor av elever chansen att åka iväg på ett utbytesår. Ett år senare kommer de hem – fulla till bredden av nya erfarenheter, flytande på ett helt nytt språk och med fotoalbumen fyllda av nya kompisar klädda i marängliknande balklänningar.

Men innan man kommer dit är det många frågor att ta ställning till. GymnasieGuiden har samlat på sig en del viktiga tips och råd.

Välj och vraka

Ett år som utbytesstudent är en stor investering så det gäller att noggrant överväga vem som ska få den stora äran att skicka iväg dig. På den svenska marknaden finns en rad organisationer som arrangerar utbytesår. Exempel på några av de största är Aspect, EF, STS och Explorica. Organisationerna har till uppgift att hjälpa till med alla praktiska detaljer som att skaffa värdfamilj, visum och försäkringar. När du väljer vilken organisation du ska åka med gäller det att se bortom alla glättiga broschyrer och vackra ord. Kom ihåg att det är du som är kund och att du som sådan har rätt att vara kräsen och ställa de krav som gör att du känner dig trygg inför vistelsen.

Checklista

- Gör din egen research och kolla med folk som varit iväg vad de tyckt om sina utbildningar och arrangörer.

- Be din arrangör om referenser från andra som åkt.

- Gå noggrant igenom vad du får för pengarna.

- Ställ olika arrangörer mot varandra och jämför.

Håll koll på regler

Innan du åker kan det vara bra att prata med någon på din gymnasieskola, din rektor eller studie- och yrkesvägledare. Undersök vilka möjligheterna är att få dina utländska betyg översatta till svenska och vilka papper du behöver för det. Det händer att man kan tillgodoräkna sig hela sitt utländska skolår och du har alltid rätt att få dina utlandsstudier dokumenterade i ditt svenska avgångsbetyg. Elever som befunnit sig i ett engelskspråkigt land brukar vara snabba att tenta av engelskan när de kommit hem, vilket såklart ger en del sköna håltimmar.

När du kommer hem är det bra om du återupptar diskussionen med din rektor eller studie- och yrkesvägledare så snart som möjligt. Ni kanske kommer fram till att ett specialutformat program ger dig större möjligheter att tillgodoräkna dig de kurser du läst utomlands.

Checklista

- Ta reda på vad du kan tillgodoräkna dig och vad som krävs för att detta ska fungera så smidigt som möjligt.

- Vilka regler för utbyte gäller på just din skola?

När det sedan är dags att återvända till Sverige är det mer än bara souvenirer och presenter som ska med hem i bagaget. Du behöver en skriftlig dokumentation över de kurser som du gått utomlands och bör se till att få kursplaner, uppgift om kursens omfattning, betyg och intyg med dig.

Webbtips för den som vill ut:

www.utbytesstudent.se