På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Urmakare från Liljaskolan nu företagare i Solna

Liljaskolan i Vännäs är den enda gymnasieskola i Sverige som utbildar urmakare. Ett hantverk som innebär "säkra vägar till jobb". En av våra tidigare urmakarelever, Leo Wessman, ursprungligen från Gotland, och hans kompanjon, Andrea Wallén, driver nu företaget Nordic Watchmaker group, NWG.

I samband med gymnasiemässan i Älvsjö besökte jag Leo, fyra våningar upp i ett nybyggt företagshotell i Solna, berättar här hans "gamle" lärare vid Liljaskolans hantverksprogram Per-Erik Bylund.

Leo kom till Liljaskolan och HV urmakare hösten 2006, men ganska tidigt upptäckte jag Leos talang för urmakeri och försökte uppmuntra honom att satsa på hantverket. Det gick si så där i början måste jag erkänna, men efter hand gick det bättre och bättre. Nu träffar jag en professionel yrkesman med eget företag.

Företagets affärsidé är att avlasta urmakare som inte hinner med alla reparationer som kunder lämnar in till dem. Så urbutiker runt om i Sverige postar armbands- och fickursreparationer till NWG i Solna och Leo reparerar och returnerar sedan de färdiga klockorna tillbaka till butikerna.

När jag kommer in i de mycket fräscha lokalerna där Leo och Andrea håller till så möter han mig i vit rock och visar stolt upp sin arbetsplats, med nyinköpta arbetsbänkar. Allt ser mycket välordnat och prydligt ut, precis som det ska vara i en seriös urmakares verkstad.

Leo genomför nästan enbart helrenoveringar. Det innebär att förutom att själva urverket rengörs och försätts i topptrim så ser han även till att renovera urets utsida, genom att slipa och polera boetten och glaser (eller byta glaset) och byta kronan om den är sliten. Kort sagt så ser Leo till att klockan ser ut som ny!

Att starta eget kräver mod att lita på sina idéer och kunskaper, vilket företaget NWGs två unga ägare visar på ett fantastiskt sätt att de besitter.