Ta vara på gymnasietiden!

Hej Parisa! Vem är du?

– Jag är en till hälften driven och en till häften slackerperson, som slaviskt konsumerar popkultur. Jag är besatt av att ha koll på vad som händer inom den världen. Jag är 23 år gammal och är redaktör för Nöjesguiden, ett onlinemagasin om populärkultur och samhällsdebatt. Ibland kan man även höra mig på P3 där jag medverkar i olika produktioner.

Hur var ditt gymnasieval?

– När jag gick i nian hade jag inte en aning om vad jag ville göra i framtiden, så jag valde Samhällsprogrammet för att det är så brett. Jag är intresserad av språk, kultur och samhälle så det passade mig bra. Att välja skola var desto svårare, tyckte jag.

Vad gjorde du efter studenten?

– Mina föräldrar har alltid velat att jag skulle bli jurist så jag började faktiskt läsa juridik. Men jag blev inte långvarig där. Jag började skriva för sajten Tusen apor och hoppade av juristlinjen rätt snabbt. Sen fick jag erbjudande om att börja jobba för Nöjesguiden och här är jag nu.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig nu?

– Det har nog aldrig hänt att en dag varit den andra lik. Ibland är jag iväg och gör omslagsintervju och plåtning för tidningen. En annan dag sitter jag vid datorn med avtal för våra skribenter hela dagen. Sen lägger jag mycket tid på att hålla koll på vad man pratar om just nu, för att få nya uppslag till tidningen. Det tar mycket tid, men det är ju mitt stora intresse.

Har du några tips till de som ska välja till gymnasiet nu?

– Ja, jag vill faktiskt uppmana ungdomar att plugga mer! Jag har kompisar som är 25 och vill utbilda sig, men de kan inte på grund av att de sumpade betygen på gymnasiet. Jag kanske låter som en moraltant, men det är en lyx att få gå på gymnasiet. Så gör dig själv en tjänst och ta vara på den tiden. Det är så dumt att behöva lida för något senare i livet bara för att man inte pallar just nu.

Text: Amelie Furborg

Foto: Emil Persson