Ta steget ut i arbetslivet redan på gymnasiet

Vill du arbeta samtidigt som du går på gymnasiet? I så fall kanske Gymnasial LärlingsAnställning (GLA) kan vara något för dig.

Som gymnasielärling blir du anställd av ett företag samtidigt som du studerar på gymnasiets yrkesprogram. Den nya anställningsformen är helt ny och kallas tidsbegränsad gymnasial lärlingsanställning.

Gymnasial lärlingsanställning innebär att eleven får tidsbegränsad anställning på den arbetsplats där eleven gör sin praktik/arbetsplatsförlagda lärande (apl). Det innebär att du kommer få både klasskompisar och arbetskollegor samtidigt.

Gymnasial lärlingsanställning erbjuds endast på yrkesprogrammen och inte på de högskoleförberedande gymnasieprogrammen.

Du som snart ska välja till gymnasiet - kika gärna på de olika yrkesprogrammen.

På yrkesprogram har du alltid möjlighet att få högskolebehörighet. Väljer du dessutom att läsa din utbildning som svensk gymnasielärling får du även arbetslivserfarenhet och lön - allt på en gång!

Den tidsbegränsade anställningen är på deltid. GLA, Gymnasial LärlingsAnställning erbjuds redan från hösten 2017 bland fåtalet skolor, bland annat: Elof Lindalvs Gymnasium och Uddevalla Gymnasieskola. Från hösten 2018 kommer GLA troligtvis erbjudas på flera gymnasieskolor. Ett tips är också att prata med den skolan som du är intresserad av och fråga om de planerar erbjuda gymnasial lärlingsanställning på ett eller flera av sina yrkesprogram.

Läs mer om Gymnasielärling här>>

Lagen (2014:421) om gymnasial lärlingsanställning.