Sveriges nästa mästerkockar

På gymnasiesärskolan vid Stockholms hotell- & Restaurangskola får var sak ta sin tid. Samtidigt förbereds eleverna för en framtid inom hotell, restaurang eller storhushåll där stress är en del av vardagen.

Nio förväntansfulla elever möter mig uppe i gymnasiesärskolans lokaler i byggnaden där Stockholms hotell- & Restaurangskola huserar. Vi slår oss ner i en soffgrupp utanför klassrummet. Lite längre bort i korridoren finns även ett mysigt litet rum med en divan och en fåtölj.

– Det är ett relaxrum som man får använda om man mår lite dåligt eller bara behöver komma ner i varv, berättar Daniel.

Daniel och hans klasskompisar läser på Hotell- och restaurangprogrammet, ett fyraårigt nationellt program inom gymnasiesärskolan. Här förbereds de för att kunna arbeta på den öppna arbetsmarknaden efter studenten. Förutom yrkesämnen som matlagning, service och servering ingår alla de vanliga kärnämnena.

– Vi är i köket två gånger i veckan, på onsdagar och torsdagar. Fredagar är det teori, kökshistoria och sånt, berättar Linda som själv gillar serviceämnena bäst.

Daniel däremot trivs bäst i köket.

– Jag har drömt om att bli kock sen jag var liten och nu har min dröm gått i uppfyllelse. Det bästa med utbildningen är just att laga mat, och att vi får lära oss något nytt varje dag, säger Daniel.

Vad krävs för att gå den här utbildningen?

– Att man klarar av att jobba under stress. Det har ettorna fått känna på för första gången nu när vi har haft catering. Då är det på riktigt, och det är jättekul men man måste vara stresstålig och ha fullt fokus hela tiden, säger Linda.

Daniel har gjort praktik på Berns den här terminen och vet hur det är ute i ett riktigt restaurangkök.

– På Berns fick jag verkligen känna på hur stressigt det kan bli. Men man kom in i tempot, och även om jag inte hinner med i de erfarna kockarnas tempo har jag blivit mycket snabbare. Det gäller att fokusera på en sak i taget, säger han.

"På Berns fick jag verkligen känna på hur stressigt det kan bli. Men man kom in i tempot..."

Daniel går i tvåan och Linda i trean, men eftersom gymnasiesärskolan är fyraårig har de ett par läsår kvar till studenten. De siktar båda på en framtid i branschen. Men först är det sommarlov.

– Jag ser fram emot sommarlovet men samtidigt inte alls, för jag vill ju helst vara här i köket. Jag känner mig hemma här, avslutar Daniel.

/Amelie Furborg