På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Studie- och yrkesvägledarens bästa tips inför valet

Nu har ansökan för gymnasievalet äntligen öppnat och här hittar du vilka tider som gäller>>

Exakt hur ansökan går till kan variera beroende på var i Sverige du bor och vilket antagningskansli som du tillhör - här hittar du landets antagningskanslier>>

Steg för steg
1. I januari får du ett lösenord hemskickat. Med hjälp av lösenordet och ditt personnummer loggar du in på antagningskansliet ("gymnasievals-hemsidan").
2. På samma hemsida gör du sedan din ansökan. När nu är nöjd med dina val och rangordning av valen, då behöver du bekräfta ansökan och sedan skriva ut den. 
3. Därefter lämnar du din ansökan med din underskrift till ansvarig person (ofta SYV) på skolan.

Om du känner dig osäker på hur du gör? Prata med din studie- och yrkesvägledare.

Tips
Förhoppningsvis har du redan lite koll på vilket program och skola du vill söka, men om inte..?
Läs då här: inför gymnasievalet eller bra att veta om gymnasieskolan.

 • När du väljer, tänk på att utgå från dig och själv och dina intressen – det är ditt val. Vad dina vänner och familj tycker spelar givetvis roll men låt inte det vara avgörande för ditt val. Det handlar om din framtid.
   
 • Har du svårt att bestämma dig? Jämför! Gör en plus och minus lista för respektive skola eller program. Det kan hjälpa dig att få en tydligare bild av vad som känns bra och dåligt. Resväg? Mat? Program? Intressen? Lärare? Kompisar? Lokaler? Schema? Individuella val? Glöm inte att gå på många Öppna hus!
   
 • När du söker till gymnasiet kan det vara bra att ange flera alternativ i din ansökan. Det ökar din chans att bli antagen till en skola och ett program. Du kan söka olika program, olika inriktningar eller olika skolor men kom ihåg att rangordningen är mycket viktig dvs. vilken ordning du lägger valen i. Den utbildning som du helst vill komma in på skall anges som första val, den du näst helst vill komma in på skall stå som andra val och så vidare. 
  OBS! Blir du antagen till en högre rangordnad utbildning så stryks du från de lägre rangordnade utbildningarna.
   
 • Riskerar du att inte bli behörig?  Tänk då på att alltid lägga till ett introduktionsprogram som ett programval till gymnasiet.
   
 • Välj hellre för många utbildningar än för få! När du nu gör ditt gymnasieval så har du varken fått dina slutbetyg eller information om skolans antagningsgräns, därför är det ännu viktigare att lägga till skolor/program där du "vet" att du har marginal att komma in på. Kanske kan du tänka dig att söka fler inriktningar på samma program? Andra program på samma skola? Eller en helt annan skola som sista alternativ?
   
 • Kom ihåg att i april har du möjlighet att ändra ditt val under omvalsperioden. Så om det är några frågor som du fortfarande inte har fått svar på eller skolor som du inte hunnit besöka. Då har du tid till det!

Har du andra frågor eller fortfarande känner dig osäker? Fråga våra studie- och yrkesvägledare på FrågaSYV.se

ViII du se videofiImer om gymnasievaI översatta tiII andra språk - Kolla här>>

PS. Kom ihåg att gymnasievalet är viktigt men det är inte livsavgörande. Vad du väljer för program eller skola behöver inte avgöra din framtid :-)

Lycka till!