Strängnäsgymnasist vann forskningspris till världsledande universitet

Johannes Orstadius, sistaårselev på Europaskolan, har vunnit första pris i en nationell tävling för unga forskare. Genom att studera föroreningar i ädelstenar från Madagaskar och Sri Lanka vill Johannes visa att kontinentalplattorna rört sig. Förstapriset består av sex veckors projektarbete vid Massachusetts Institute of Technology, MIT.

Johannes intresserade sig redan i unga år för ädelstenar. Genom att analysera stenarna i skolans IR-spektrometer har han försökt påvisa att Madagaskar och Sri Lanka en gång i jordens historia tillhört samma kontinent. Rubriken på det vinnande projektet är Gemmologi (läran om ädelstenar) och plattektonik (geologisk teori om kontinentaldrift). Med Europaskolans lärare som handledare har Johannes utvecklat sin hobby – ädelstenar - till vetenskap. Docent Torbjörn Geivall, lärare i bl.a. fysik, har lärt honom att använda skolans IR-masspektrometer för studier av föroreningar i stenarna. – I en skrubb har Geivall samlat fler avancerade instrument än som normalt förekommer på svenska gymnasier, understryker Johannes. Han är också är tacksam för att handledaren, matematikläraren Johan Wild, gett honom full frihet i fråga om inriktning och tempo i projektarbetet. Men ytterst är Johannes framgång resultatet av hans egen kompetens. Det är Johannes idé att använda ädelstenar i denna forskning och det är han som konstruerade den komplicerade formeln för utvärdering av data i projektet. Han understryker också värdet av föräldrarnas stöd med språket i den vinnande projektrapport som en vetenskaplig expertpanel gav 100 poäng. Det är maximum som ges vid bedömning av vetenskapligt metod, analys, struktur, m.m. Unga forskare från hela Sverige har deltagit i tävlingen om bästa projekt. Förra veckan samlades finalisterna för att ställa ut sina projekt på Tekniska Museet, lyssna på föreläsningar av framstående forskare och nätverka med varandra. Samlingen avslutades med expertpanelens bedömning och med statsminister Fredrik Reinfeldt som prisutdelare. Johannes Orstadius kan nu se fram mot sex veckors forskarläger på MIT, kanske världens ”Nobelpristätaste” universitet. Mer än 60 av universitetets forskare har under åren tilldelats Nobelpris. Några av dem kommer att delta som handledare i projekt som Johannes tillsammans med unga forskare från hela världen ska arbeta med.