Stefanie valde att plugga häst

Nittonåriga Stefanie Zecova tog studenten från Wångens naturbruksgymnasium våren 2021.
–Det har varit en väldigt fin tid med nya kompisar och jättetrevlig personal som stöttat oss elever, säger hon entusiastiskt.

Hästintresset började i Slovakien. Hennes farfar hade brukshästar av en slovakisk kallblodsras, som han använde i skogen och i jordbruket. År 2014 fick Stefanies pappa jobb i Sverige. Stefanie var inte sugen på att flytta, men flyttlasset gick i alla fall. Under högstadietiden tipsade skolans studievägledare om gymnasiet på Wången.

–Jag valde inriktningen islandshäst, som jag aldrig riktigt prövat. Efter en termin bytte jag till travprofilen och det har jag aldrig ångrat. Trav är jättekul!

Wångens examenslopp kördes på Östersund strax innan studenten och Stefanie  körde varmblodstravaren Super Bee.
–Det var faktiskt hennes allra första lopp, hon hann precis få sin licens bara några veckor innan examensloppet. Hon jobbade verkligen på och är en ödmjuk och omtyckt person, säger Bo Eklöf lärare på Wången
Bosse fortsätter:
–Jag har sett hur hon tagit stora steg i sin utveckling i förhållande till de elever som hållit på med travhästar innan de började här. Ja, hon fick till och med stipendium för stora framsteg, både vad gäller hästarna och för studier och språkutveckling. Jag önskar henne allt gott!

Efter att ha arbetat som travhästskötare ett tag vill Stefanie tillbaka till skolan. Hon ser nämligen en framtid som hovslagare:
–När vi hade tappskokursen på gymnasiet blev jag väldigt fascinerad av hovslageri. Jag missade inte en sekund av den kursen! Hovslagarutbildningen vill jag absolut söka om något eller några år. Om jag kommer in blir det tre år till på Wången, vilket skulle vara jätteroligt!

Text: LOTTE MJÖBERG

Bildtext: Stefanie Zecova hade aldrig provat trav innan hon började på Wången, men vid studenten hade hon både hästskötarexamen och körlicens. Här syns hon med sin favorithäst av skolhästarna på Wången; kallblodet Soltuns Kosmos.