Sportfånar

Växjö är en riktig idrottsstad och bevisen är fler än Carolina Klüft. På Växjö Fria Gymnasium formas framtidens svenska elit i idrotter som golf, innebandy, friidrott, fotboll och ishockey. GymnasieGuiden har träffat ett gäng målinriktade elever med energi så det räcker till ett helt fotbollslag.

Banan lyser grön som bara en golfbana kan. Borta vid Driving Range står Malin Södergren, som går golfinriktningen på Växjö Fria Gymnasium, och slår bollar. Johan Eklund, lärare och golfinstruktör, studerar under tystnad hennes slag. Som ett svar på varför han inte lägger sig i förklarar han att tekniken är något man ägnar sig åt vintertid. Nu handlar det för Malins del om att tänka så lite som möjligt, spela med höger hjärnhalva och få in känslan för den rätta svingen. Den som man bara har vågat drömma om.

Trots en stel handled beskriver Malin dagsformen som «ganska bra». Några dagar tidigare har hon tävlat och kommit på 13:e plats i Bankbokens Rikstour.

– Jag satsar maximalt på golfen och tävlar nästan varje helg. Det kräver såklart en del uppoffringar. Jag hinner sällan träffa kompisar eller gå på fester. Men än så länge är det helt okej, säger hon och fortsätter sedan att slå.

Känsla och erfarenhet

Hampus kommer bärandes på sina glänsande nya klubbor. De är så nya att han inte ens hunnit få av plasten på alla, och Malin nickar imponerat när han gräver fram den nya puttern ur bagen. Hampus ställer sig och puttar lite. Han testar olika grepp, kollar av att tummen hamnar där den ska och konstaterar att den nya superklubban ger bra stabilitet.

– Ja, det är bra rull i dem, berömmer Johan, som också han kommit fram för att titta.

Puttning och chippning, järnsjuor och equalizers. Det är inte lätt för den som är oinsatt att hänga med i snacket. Men Hampus tar på sig den ärofyllda uppgiften att förklara vad gymnasiegolfarna egentligen ägnar sig åt. Att tekniken hör vintern till har ju redan framkommit, men hur ser träningen ut nu på våren?

– På våren lugnar vi även ner styrkan och ser istället till att behålla den form som vi byggt upp under vintern. Vi åker gemensamt till banan i minibuss, ställer oss på Driving Range och värmer upp. Sedan tränar vi till exempel pitchslag, det är lite lösare slag, inte fulla svingar, på en 60 till 80 meter eller fulla slag på 150 till 180 meter.

Erfarenhetsträningen är viktig, att lära sig hur långt en viss kraft får bollen att gå. Just nu är det framförallt känslan i de lite lösare slagen som är fokus för träningen.

– Det gäller att öva på att slappna av tillräckligt. Blir du nervös tappar du direkt rytmen och då spelar det ingen roll hur duktig du är på att svinga, säger Hampus.

Mental utmaning

Det här med nervositeten är något som både Hampus och Malin ständigt återkommer till och de är eniga om att golf är en idrott där det mentala spelar en nyckelroll. Till skolan bjuds gästföreläsare in för att ge nya insikter i hur nervositeten kan hanteras och kontrolleras och idrottspsykologi är ett givet ämne på schemat.

– Den stora utmaningen kommer redan vid första Tee, vid utslaget. Alla tittar och du har ännu inte kommit in i spelet, berättar Hampus. Det är väldigt nervöst. Saken är den att du hinner tänka så väldigt mycket i golf, du har ju tid mellan varje slag, så det kan bli många dumma tankar.

Malin berättar att förra säsongen var tuff. Ingenting ville stämma, varken det mentala eller spelet. Idrottspsykologin hjälpte henne till viss del ur svackan, men framförallt var det träningen som gjorde att självförtroendet växte.

– Det har släppt nu. Jag är inte längre lika rädd för att misslyckas, för nu har jag redan gjort det.

För Malin är Annika Sörenstam en viktig förebild. Hon ser Annika och ser hur långt man kan komma. Framförallt gillar hon att superstjärnan inte verkar ha varit den största begåvningen från början.

– Ingen såg på ett tidigt stadium att just Annika Sörenstam skulle bli en stjärna. Men hon har kommit dit hon är idag med hjälp av träning och stor vilja.

Allt måste flyta

Träning. Vilja. Fokus. På Växjö Fria Gymnasium är det engagemang och hängivenhet för idrotten som gäller. Och även om man i första hand tar in på betyg så väger inställningen tungt vid antagningen.

– Talang för att träna, det har många, säger Johan Eklund. Men en elitidrottare måste också ha guts, och det är det färre som har.

Elitsatsningen kräver en förmåga att kunna strukturera och planera sin tid. Lärare och personal på Växjö Fria Gymnasium talar sig varma om balansen mellan idrott och skola. Helheten betyder mycket och därför har idrottsinstruktörerna en del av sin tjänst på skolan. Tanken är att alla ska dela samma vardag. Matteläraren ska känna till vad som händer i idrotten. Missar en elev ett prov ska det finnas en förståelse för att det kanske är mycket på gång i löpningen eller golfen just då.

– En elitsatsning kräver att allt runt omkring flyter, därför är skolarbetet och det sociala lika viktigt. Mina elever ska bli duktiga golfare, men det viktigaste av allt är att det blir bra människor av dem.