Spetsutbildning i astrobiologi

Nyhet på NV 2009

Tack vare hög lärarkompetens och med hjälp av goda kontakter med högskola i Uppsala och Västerås kommer Westerlundska gymnasiet i Enköping att starta en spetsutbildning i astrobiologi hösten -09.Astrobiologi är en relativt ny men växande vetenskapsgren som har kopplingar till både naturvetenskap och humaniora. Typiska frågeställningar är till exempel:

- Hur uppstod och utvecklas universum?

- Var, när och hur uppstod livet på jorden?

- Hur uppstår struktur och självorganisation?

- Hur ser förutsättningarna för livet ut idag och hur kan vi utnyttja den kunskapen för att möta dagens globala problem?

Dessa frågeställningar är svåra men de väcker stort intresse och attraherar en ökande skara av forskare. De elever som väljer detta kommer att få en högkvalitativ naturvetenskaplig spetsutbildning och erbjudas att läsa olika kurser på högskola och universitet under det sista året på gymnasiet.Westerlundska kommer också att knyta till sig en lärare i japanska för de elever som önskar läsa detta som nybörjarspråk.

/Lärarna på NV-programmet genom Per Kornhall, Jari Rönnback och Stefan Bridén

www.westerlundska.nu