På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Spännande jobb direkt efter gymnasiet!

GRAFISK PRODUKTION – NYTT NAMN, LIKA INNEHÅLL

Grafisk produktion är en profil inom yrkesprogrammet Industritekniska programmet. Före gymnasiereformen 2011 hade utbildningen namnet Grafisk medieproduktion. Nedan kan du läsa om var några av våra studenter 2011 har tagit vägen efter sin utbildning.

Utbildningen har två yrkesutgångar: TRYCKARE och ORIGINALARE/REPROOPERATÖR.

Läs mer om Grafisk produktion | tryckare

Läs mer om Grafisk produktion | originalare/reprooperatör

”VI BEHÖVS HELT ENKELT!”

– gymnasieelever från Grafisk medieproduktionhar fått jobb redan innan studenten.

Nästintill alla som tar studenten från tryckinriktningen på gymnasieprogrammet Grafisk medieproduktion har redan innan studenten fått jobb. Många har under gymnasietiden haft extrajobb och praktik på arbetsplatserna då de har kunnat visa vad de kan. Den långa praktiken på sju veckor är en stor möjlighet att visa framfötterna och knyta kontakter, säger eleverna.

Inriktning tryck

Sabina Nordlund och Matilda Axelsson har läst tryckinriktningen på Grafisk medieproduktion och säger att nästan alla som läst den inriktningen redan har jobb klara efter studenten. Själva har de fått tillsvidaretjänster på tryckeriet Flexopack i Halmstad. Så direkt efter studenten går flyttlasset ner till Halland.

Även Rasmus Nyberget och Bauke de Jong har jobb att se fram emot efter studenten. De har fått sommarjobb på Mondi och Tetra Pak. Fortsätter allt att gå bra under sommaren kanske möjligheter till förlängning finns. Både Rasmus och Bauke har nämligen jobbat och praktiserat på arbetsplatserna tidigare och känner till arbetsuppgifterna. ”Det är inte så smutsigt och gammeldags som så många tror”, säger Bauke de Jong.

Grafisk medieproduktion

Pär Alster och Malin Langenbach har läst inriktningen originalare/reprooperatör och har också tillsvidaretjänster klara redan. Pär kommer att arbeta med repro och retuch på C2, en repro-, bild- och designbyrå i Stockholm.  Malin har fått en tillsvidaretjänst som reprooperatör på halvtid på Sunscreen i Sunne.

Malin poängterar att ingen har fått sina jobb serverade på fat. Givetvis krävs ett stort engagemang och ett rejält intresse för att få ett jobb direkt. Speciellt för de som inte går tryckinriktningen. Konkurrensen om jobben är hårdare för oss, än inom tryck. ”Nästan alla som läser tryck har ju redan jobb. Vi andra måste utmärka oss på ett annat sätt, visa upp att vi har ett rejält intresse och brinna för det”, säger Malin.

Vi önskar alla lycka till med sina nya arbeten och glädjs åt att företagen ser elevernas utbildning och kompetens. ”Ja, vi förstår ju processen”, avslutar Pär Alster.

PÄR ALSTER

Studentexamen 2011, Grafisk medieproduktion, inriktning grafisk medieproduktion.Arbetar direkt efter studenten som reprooperatör och retuschör på C2, Stockholm.

”Jag gjorde min sista praktikperiod på C2 och kommer att få göra ungefär samma arbetsuppgifter som jag gjorde då. Jag kommer att jobba med reklambyråer som kund, det kommer att bli lättare retuscharbeten blandat med reproduktion av filer inför tryck.

Broby Grafiska har varit en jättehärlig skola att gå på, jag tror det beror på att vi haft härliga och positiva lärare. Men mestadels så är det eftersom jag haft en underbar klass. Om jag får ge ett tips till andra elever så är det att använda sin sista praktikperiod, leta upp en riktigt bra plats, om det inte leder till jobb så skapar du i alla fall kontakter.

Jag kommer som sagt att flytta till Stockholm nu och ser nästan det som det största äventyret, efter tre år som pendlare så ska även jag testa hur det är att brygga mitt eget kaffe.”www.c2.se

Matilda Axelsson

Studentexamen 2011, Grafisk medieproduktion, inriktning tryck.Arbetar direkt efter studenten som tryckare på Flexopac, Halmstad.

Malin Langenbach

Studentexamen 2011, Grafisk medieproduktion, inriktning grafisk medieproduktion.Arbetar direkt efter studenten som reprooperatör på Sun Screen, Sunne.

”Jag ska väl vara lite alltiallo, inte bara sitta vid datorn och greja med materialet där utan också skriva ut, trycka lite t-shirtar om det behövs och sätta på dekaler på bilar mm.

Det bästa med Broby Grafiska är utrustningen, gemenskapen och de flesta lärarna.Möjligheter jag ser med yrket är att utveckla mina kunskaper inom området och även lär mig saker jag annars kanske inte hade tänkt på, som att stripa bilar. Det krävdes mycket för att komma dit jag är idag, att gå grafisk media är ingen dans på rosor; man måste lägga ner sig, ta egna intiativ, vara intresserad och ta hjälp av andra för att utvecklas. Konkurrensen är otroligt hård om platserna på arbetsmarknaden så det gäller att man utmärker sig på ett eller annat sätt. Försök att alltid ha en glad och positiv attityd - det kommer man långt med.”

www.sunscreen.se

SABINA NORDLUND

Studentexamen 2011, Grafisk medieproduktion, inriktning tryck.Arbetar direkt efter studenten som tryckare på Flexopac, Halmstad.

 ”Flexopac är ett företag där de trycker förpackningar till livsmedel, allt ifrån glass-,  pizza- och påläggsförpackningar. De använder sig av tryckmetoden flexografi. Möjligheter jag ser med yrket är att jag får utvecklas och bli bättre inom flexografi. I början kommer jag troligtvis få lite andra uppgifter som t.ex. uppläggare eller rullskärare, men målet är att jag till sist ska hamna vid tryckpressarna på heltid. 

 Under mina tre år på Broby grafiska har jag lärt mig otroligt mycket. Det är en fin skola med bra personal. Något som jag tycker är extra bra är att man har mycket praktik. Att få prova på arbetslivet och skapa kontakter är viktigt.

Att flytta ner till Halmstad ska bli en otroligt spännande upplevelse. Eftersom jag under min gymnasietid bott hemifrån ser jag inga större problem med att flytta. Jag tycker om att ta eget ansvar och ser det hela som en utmaning.”

Bauke de Jong

Studentexamen 2011, Grafisk medieproduktion, inriktning tryck.Arbetar direkt efter studenten som tryckare på Tetra Pak Packaging Material AB, Sunne.www.tetrapak.com