Sommarskola  - din räddning?

I slutet av maj eller början på juni fastställs det de flesta elevernas kursbetyg. För elever i åk.9 kan det ha stor betydelse för gymnasievalet. Vissa elever får sämre betyg än vad eleverna hade räknad med. Med icke-godkända betyg (F) i Svenska/ Svenska som andraspråk, engelska eller matematik  blir man inte behörig till de nationella gymnasieprogram. På FrågaSYV.se får vi många frågor om det finns någonting elever kan göra för att ”rädda” betyget trots att betyget redan har fastställts. Ett alternativ kan vara sommarskola/lovskola.

Somarskolan är frivillig extra undervisning under sommarlovet för elever som riskerar eller har fått underkänt i ett eller flera ämnen. Syftet är att öka möjligheten för elever att nå till kunskapskraven och få godkända betyg. I sommarskolan får eleverna arbeta med ämnen som de behöver öva mer på, vilka ämnen som erbjuds i sommarskolorna, kan variera.

Om skolorna och/eller kommuner erbjuder möjlighet att delta i sommarskolan är väldigt olika i olika delar av Sverige. Det finns därför inget generellt svar på den frågan. Det varierar också under vilka veckor som sommarskolan bedrivs och hur man ansöker till sommarskola. Ofta är det klasslärare/mentorer eller ämneslärare som anmäler elever till sommarskolan.

Vill man veta vilka möjligheter som finns för en elev på en viss skola, är det absolut bästa att vända sig direkt till skolans huvudman/kommun för att få svar om vad som gäller för respektive kommun eller skola. Ämneslärare och klasslärare/mentorer samt rektorer på skolorna kan ofta ge aktuell information om sommarskolorna. Väldigt ofta finns all information om sommarskola på kommunernas och/eller skolornas egna hemsidor.

Visste du att...?
Sommaren 2017 kan det bli rekordmånga elever som i Sverige går i sommarskola. Enligt Skolverkets uppskattning är det ungefär 125 tusen.

Men det är tyvärr inte alla elever som vill gå på sommarskola/lovskola som får den möjligheten. De elever som blir erbjudna plats på sommarundervisningen/lovskola råder vi att tacka Ja och delta.
Lycka till med era studier önskar GymnasieGuiden.se!