På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Snack med blivande ettor

Det är några få dagar kvar till sommarlovet när GymnasieGuiden träffar Hugo, Elin, Hampus, Andrea och Susanna. De går alla i samma klass på en högstadieskola utanför Stockholm och ska snart ta adjö av grundskolan. Avslutet firas med sockervadd och berg- och dalbana på Gröna Lund. Till hösten börjar allvaret och valet till gymnasiet har varit knepigt men också roligt. Elin tycker om hästar och ska flytta till Umeå för att gå Naturbruk, Hampus ska läsa Natur med inriktning matematik och data och tycker att det är tryggt att gå tillsammans med sina kompisar i hemkommunen. text Elsa Westerstad foto Annika Jansson.

Det andas sommar och fest på Gröna Lund i Stockholm. Pariserhjulet snurrar i maklig takt mot en sommarblå himmel. Musik dånar från en högtalare och skratt blandas med skrik när ”Fritt fall” handlöst släpper sina passagerare femtio meter ovanför marken. I den starka försommarsolen sitter klasskompisarna Hugo, Susanna, Elin, Andrea och Hampus och sörplar cola. De ser alla fram emot en lång ledighet så att de riktigt kan ladda inför höstens gymnasiestart och de uttrycker en lättnad över att gymnasievalet äntligen är klart.

Hugo har valt Naturvetenskapsprogrammet, med inriktning Natur, på Norra Real i centrala Stockholm.

Hugo: Jag vet inte vad jag vill jobba med senare, därför vill jag gå en bred utbildning som håller alla dörrar öppna. Dessutom är fysik och kemi mina roligaste ämnen och så vill jag absolut inte läsa språk.

Till skillnad från Hugo har Elin, enda sedan hon var liten, vetat vad hon vill göra – hålla på med hästar. Till hösten flyttar hon till Umeå för att börja på Naturbruksprogrammet, med häst- och högskoleinriktning.

Elin: Jag har alltid varit en hästtjej, redan som liten lekte jag med små ponnyhästar istället för dockor. Hästar är det roligaste som finns, men jag tycker också att det är viktigt att få högskolebehörighet, det finns på skolan i Umeå. Mitt andrahandsval är Naturbruk i Spånga.

På utbildningen kommer Elin att lära sig allt om hästskötsel, hur hästen tänker och reagerar, ridning och körning. Drömmen är att bli hästuppfödare eller, fast det vågar hon knappt hoppas på, professionell ryttare.

Roligt eller nyttigt Att välja utbildning kan vara knepigt. Hur ska du resonera? Ska du välja det som är roligast för stunden eller bör du tänka på framtida studier? Åsikterna på Gröna Lund går isär. Susanna och Andrea har båda valt Samhällsprogrammet för att de tycker att det är roligt med samhälls-

frågor. Hampus har valt Natur med inriktning matte och data för att senare kunna läsa en ingenjörsutbildning på högskola. För honom är det viktigt att tänka på framtiden när han gör sitt val. Inte bara läsa något som verkar kul.

Hampus: Jag vill gärna vidareutbilda mig, så jag tänker ”vad behöver jag ha för ämnen för att läsa på vissa högskolor?”. Fritid och skola är två olika saker. Fritid är något jag gör efter skolan, skolan är det jag bygger min framtid på. Därför tycker jag att det är viktigt att redan idag tänka på vad jag vill göra senare i livet.

Susanna: Så tycker inte jag. För mig är det viktigast att trivas med det jag gör just nu. Att må bra idag, inte tänka jätte långt fram i tiden. Självklart kan du göra det om du vet exakt vad du vill, men man ska inte välja Natur bara för att kunna bli läkare i framtiden.

Andrea: Jag tänker läsa något som jag tycker är kul, som jag intresserar mig för. Det är det enda sättet att klara de tre åren med bra betyg.

Skolan viktig Att göra sitt gymnasieval handlar inte bara om att välja utbildning, utan också skola och kompisar. För Andrea var skolan till och med viktigare än själva programmet. Studievägledarens tips att först bestämma sig för program och sedan välja skola var inget som Andrea lyssnade till.

Andrea: Jag gjorde tvärtom vad studievägledaren sa, jag valde skolan först! För mig är det en självklarhet att om jag ska få bra betyg så måste jag kunna trivas på skolan och ha kul. Jag vill bara gå på Enskilda gymnasiet. Skolan är liten och den erbjuder bland annat bra musikundervisning, vilket är toppen eftersom jag är intresserad av musik. Dessutom verkar relationen mellan lärare och elever, och mellan eleverna, vara väldigt bra.

Susanna: Jag håller med, att välja program var lätt, eftersom jag från början visste vad jag ville gå, men skolan var svårare. Jag väntade till sista dagen innan jag bestämde mig för den. Först valde jag Bromma gymnasium, men efter att jag hade varit där på öppet hus, valde jag om och tog Blackeberg istället. Min bror går på Bromma och tycker att skolan är bra, men jag tycker inte att den känns så studiemotiverande. Dessutom verkar lärarna och lokalerna på Blackeberg mycket bättre.

Hampus: Jag valde Bromma för att jag helt säkert vill veta att jag kommer att trivas. Den var bekvämast att välja, eftersom många av mina kompisar kommer att gå där. Sju av mina nära kompisar ska välja samma program, så det blir värsta kompisgänget!Susanna: Jag valde bort en del kompisar när jag valde Blackeberg. Hugo: Det gjorde jag med. Men jag tvekade först. Bromma gymnasium ligger precis där jag bor, så det skulle ha varit nära till skolan, och så känner jag mycket folk där. Samtidigt kände jag att jag ville träffa nya människor och pröva något nytt.

Lyssna på sig självNär det är dags att göra sitt gymnasieval är det många som har åsikter. Kompisar, föräldrar, syokonsulenter och lärare. Hampus tycker att det är viktigt att veta vad kompisarna tycker, Hugo lyssnar gärna på sina föräldrar men försöker själv ta ställning.

Hugo: Mina föräldrar har följt med mig och kollat in alla skolor. De har gett råd, sagt att ”den här skolan verkar ju trevlig” och ”den här kanske du bör fundera på”. Men de försöker att inte lägga sig i allt för mycket. De ger en massa råd, men de vill att jag ska välja själv.

Susanna: Ja, precis så är det med mina föräldrar. De har åsikter, men beslutet ligger hos mig.

Elin: Min pappa hittar en massa nackdelar med mitt gymnasieval.

Susanna: Men det är väl inte så konstigt, han vill väl inte att du ska flytta!

Elin: Nä, det är väl det. Han är väldigt beskyddande. Min mamma drog upp en massa nackdelar inför valet, men när jag väl hade valt sa hon att hon skulle gjort precis som jag. Hon ville bara att jag skulle fundera ordentligt. Nu stödjer hon mig till hundra procent.

Hugo: Oavsett vad du väljer måste det kännas mycket skönare att gå till skolan om du själv gjort valet att gå dit.

DrömyrketAtt vara tonåring och veta bestämt vad man vill jobba med senare i livet är svårt. Men att drömma går bra! Susanna gillar att skriva och skulle kunna tänka sig att jobba som journalist. Eller kanske ha ett yrke inom restaurangbranschen. Andrea har, liksom Susanna, journalistdrömmen pockandes innanför skinnet.

Andrea: Jag tycker mycket om att skriva, analysera själv och diskutera. Jag skulle kunna tänka mig att jobba som journalist på någon tidning och skriva tuffa krönikor som rör runt lite i grytan!

Hugo har i nuläget inte någon som helst aning om vad han vill göra, men att må bra på arbetsplatsen och göra något som han tycker är kul är viktigt. Hampus drömmer om att bli idrottsstjärna, men inser samtidigt att det inte är något för honom.