Skrivarglöd

I höst kör Täby Enskilda gymnasium igång sitt författarprogram där eleverna ska utbildas i alla tänkbara sorters skrivande. Matilda Kenntoft är en av dem som sökt och kommit in.

Om jag säger författare, vad tänker du då? En svår typ som gömmer sig under sin svarta basker? I så fall är du ganska långt från bilden av de personer som förväntas gå ut författarprogrammet vid Täby Enskilda gymnasium. Så här beskriver tillförordnade rektor Jan Liljegren sina kommande elever:

– Vi vill utbilda vältaliga personer som kan presentera sig själva på ett intressant sätt. De ska kunna visa upp sina texter i en snygg form, och även på webben om det behövs.

Tanken är att eleverna ska få vassa instrument för olika former av skrivande och att det skriftliga kunnandet sedan kan leda in i vitt skilda branscher. Någon blir kanske journalist eller informatör, en annan en mer kommersiellt skrivande copy i reklambranschen.

När det gäller det skönlitterära skrivandet påpekar Jan Liljegren att det ofta kan ha ett stort personligt värde.

– Skrivandet kan vara ett sätt att bearbeta saker och få perspektiv på tillvaron. Man kan skriva sig fram till nya infallsvinklar och lösningar på problem. Grundlägger man en sådan vana kan man ha stor nytta av den hela livet igenom.

En pionjär

Matilda Kenntoft valde författarprogrammet för att hon är intresserad av det svenska språket och tycker det är kul att skriva.

– Jag har hittills skrivit ganska mycket, både i skolan och hemma. Det är mest små noveller, men också texter med politiska budskap. Jag har saker jag vill säga. Men jag är inte typen som vill synas i tv. Jag gör hellre min röst hörd genom det skrivna ordet.

Att söka författarprogrammet var Matildas eget val, även om hon fick god hjälp av sina fyra äldre systrar som ivrigt manade på henne och var övertygade om att programmet skulle passa henne perfekt.

– Själv vet jag inte alls om jag kommer att satsa på skrivandet efter gymnasiet, men jag vill testa och se vad det ger.

Som de flesta som gillar att skriva läser hon en hel del själv. Deckardrottningen Elisabeth George är en favorit och hon beundrar den latinamerikanske författaren Gabriel García Marquez. Annars tycker hon att en författare egentligen kan vara vem som helst, även någon med ett helt vanligt yrke som skriver vid sidan av.

Under de kommande åren blir favoritförfattarna säkert ännu fler. Författarprogrammet ska bjuda på både gästföreläsningar och författarbesök. I andra ämnen på schemat kommer eleverna dessutom få lära känna historien och läsa om strömningar inom litteratur, teater och film. De får också titta närmare på tidigare kreativa personer. Hur levde de och under vilka förutsättningar skapade de?

Matilda ser fram emot skolstarten.

– Det som blir roligt med författarprogrammet är att vi får vara pionjärer och prova något nytt.