Skolan där naturen får leda vägen

En liten bit utanför Malmö ligger Fosie farm, ett naturbruk mitt i lugnet och stillheten. Här finns Parkskolans naturbruksprogram där Gustav Engström går sitt tredje år och Kristina Ingerheim sitt andra på den fyraåriga trädgårdsinriktningen.

På fosie farm finns en verkstad där det snickras plank och staket. Några elever sköter om gräsmattorna och andra är i full gång med att anlägga en blomsterrabatt. Här tar eleverna hand om trädgården tillsammans och förbereds samtidigt inför arbetslivet. När man är färdig på Parkskolan kan man gå vidare till att jobba med exempelvis trädgårdsanläggning eller något annat grönt yrke. Gustav och Kristina vet ännu inte vad de vill göra när de är klara med gymnasiet, däremot vet de att de trivs här.

– Jag gick först på en annan skola som jag inte trivdes på. Då fick jag göra praktik här, och efter det ville jag börja här istället, säger Kristina.

Gustav gick i vanlig klass tills han skulle börja sexan, efter det orkade han inte mer.

– Det var typ trettio elever och en lärare. Min lärare hann inte hjälpa mig med det jag behövde. Här är det fler lärare och färre elever och mycket lugnare. Det kän- des först jobbigt att jag skulle börja här, typ att folk skulle se på en annorlunda för att man gick här. Men så har det inte alls blivit, berättar han.

En vanlig vecka på Parkskolan består mest av att göra saker utomhus, som att klippa gräset och göra fint i trädgården. Istället för att stressa med betyg, läxor och prov så varvar man teori med praktik. Lärarna försöker vara flexibla och anpassa sig till elevernas rytm istället för tvärtom. Om man har en dålig dag och inte mår så bra kan det vara skönt att få lov att gå ut

i trädgården och arbeta med händerna istället för att sitta inne i klassrummet och räkna matte.

Gustav tycker att det är en av många fördelar med att gå på Parkskolan.

"Man får mer hjälp och blir uppmärksammad på

ett annat sätt ..."

– Man får mer hjälp och blir uppmärksammad på ett annat sätt än om man skulle gå i en vanlig gymnasieskola, säger han.

– Jag tycker också att det är en bra utbildning eftersom den kan leda till jobb. Lärarna hjälper oss att hitta bra praktikplatser till exempel, fyller Kristina i.

En dag i veckan har eleverna mentorstid. Då går man igenom veckan som gått och pratar om vad som varit bra och om vad som varit jobbigt. Både Kristina och Gustav tycker om att den möjligheten finns.

– Om någon skulle vara mobbad eller om det skulle finnas några sådana problem så kan man prata om det med sin mentor då. Nu har vi inte så mycket så- dant på vår skola, men det kan vara skönt att prata om annat också, säger Gustav.

Frågan om det finns något som är dåligt med att gå på Parkskolan får bara leenden till svar.

– Det finns inget dåligt. Allt är bra här, säger Kristina glatt. Text: Linn Johansson