Second life

Som första gymnasieskola i Norden bygger Westerlundska gymnasiet en ö i den virtuella världen Second Life. Ön är på 65 000 m² och har fått namnet "Westerlundska Island". Den virtuella världen är därmed på god väg att bli verklig i allra högsta grad. - De elever som i slutet av augusti-08 började kursen ska vara med och bygga upp ön från grunden. Avatarer - digitala avbilder av eleverna ska skapas, hus och gallerior byggas, gator anläggas, parker och grönområden fixas till. Men det går inte göra hus och gator i ett nafs. Det krävs planering, samarbete och en tanke bakom det man gör. För att skapa måste man förstå strukturen och lära sig grunderna i konstruktion, säger Andrzej Marcinkowski, lärare i Second Life.

Distansutbildning nästa steg

På sikt är tanken att Westerlundska gymnasiet ska kunna erbjuda distansutbildningar via Second Life i en rad ämnen. Enligt Andrzej Marcinkowski är det fullt möjligt att undervisa i både matte, fysik och kemi i virtuella klassrum med virtuella elever och virtuella lärare. Second Life erbjuder nämligen en rad olika kommunikations-möjligheter. Undervisningen kan ske både via bilder, filmer, direktchat, onlinemöten och genom högtalare så att lärare och elever kan prata med varandra i realtid.

- Även ämnen som aktiekunskap fungerar utmärkt i Second Life där man i realtid kan visa börsens utveckling via direktlänkar, berättar Andrzej Marcinkowski.