Sebastian lär sig spelets regler

Inspirerad av filmer som Toy Story och Monsters Inc siktar Sebastian Andersson på att bli 3D-animatör på Disney. Spelutvecklingsprogrammet på Ljud & Bildskolan i Borås ger honom den kunskapsbas han behöver.

När Sebastian Andersson var 13 år började han hänga hos sin farbror, som gjorde massor av hemsidor. Det dröjde inte länge förrän Sebastian också satt klistrad framför datorn. I dag, fem år senare, går Sebastian spelutvecklingsprogrammet på Ljud & Bildskolan i Borås (www.lbs.se). Det är en bred utbildning där eleverna får utveckla sin förståelse för spelets funktioner och dramaturgi, och framför allt de egna spelidéerna. Programmet har två inriktningar: Speldesign och – den inriktning som Sebastian har valt – Spelprogrammering.

– Det som fascinerar mig är själva programmeringen, att experimentera med koder.

När Sebastian och hans 19 klasskamrater utvecklar spel går det till ungefär som på spelutvecklingsföretagen. De jobbar i små, tajta grupper där varje person har ett eget ansvarsområde, exempelvis grafik, programmering och manus.

– Grupparbetena kräver att alla är organiserade och gör det de ska. För om en ballar ur, så ballar hela gruppen ur.

Sebastians senaste projekt, och det han är mest nöjd med, resulterade i Monkey Slide. Spelet ses från en sidovy (2d) och går ut på att svinga en apa i ringar. Det handlar om tajming, att trycka vid rätt tillfälle så att apan griper tag i ringarna och samlar poäng.

– Jag är väldigt nöjd med min kod. Den är kompremerad och ganska avancerad. När jag var nybörjare slängde jag ihop en kod på enklast, möjliga sätt. Nu försöker jag göra den så snygg som möjligt. Att programmerarens arbete inte är lika synligt som grafikerns, är något som Sebastian rycker på axlarna åt.

– Det är sant, som programmerare jobbar man mer i bakgrunden. Samtidigt är det vi som ska se till att spelet fungerar, att det inte blir massor av buggar och fel.

»Är man intresserad av spel är det här helt

rätt utbildning att välja. Jag har hittills gått

två år av utbildningen och har inte haft

tråkigt två timmar.«

Sebastian har bra koll på vad som händer i spelbranschen.

– De senaste åren har det varit väldigt populärt med nätspel. Sen har även konsolerna utvecklats mycket, nu kan man ju styra med hjälp av rörelser. Jag tror att sättet att spela med hjälp av sin egen kropp kommer att utvecklas ännu mer och bli ännu bättre. Jag tror också att mobilspel kommer att utvecklas mycket de kommande åren.

Spelutvecklingsprogrammet på Ljud & Bildskolan i Borås ger behörighet till högskola och universitet. Drygt hälften av lektionerna är i specialämnena, bland annat programmering, 3d-animation, digitalt skapande och grafisk kommunikation. Lektionerna i kärnämnena är till viss del också inriktade på spel. Svenskan innehåller mycket dramaturgi och på historielektionerna får eleverna lära sig en del spelhistoria.

– Är man intresserad av spel är det här helt rätt utbildning att välja. Jag har hittills gått två år av utbildningen och har inte haft tråkigt två timmar. Vi får ta mycket ansvar och jobbar alltid mot deadlines. Dessutom är skolan helt otroligt mysig. Den är liten, vi är drygt 250 elever totalt, och stämningen är super.

Många av Sebastians klasskamrater är inbitna spelare som motionerar tummarna flera timmar om dagen. Själv spelar Sebastian bara 2–3 timmar i veckan, mer hinner han inte med. När han inte gör uppdrag i HappyFejs, företaget han driver med sin farbror, jobbar han extra som bartender och servitör. Sebastian tar studenten våren 2008 och han har redan börjat skissa på framtiden.

– Min plan är att jobba med HappyFejs efter skolan. Hittills har jag mest gjort webbdesign inom mitt företag, men jag har precis kommit igång med att göra spel också. På lite längre sikt vill jag gärna jobba med animerad film. Mitt drömjobb är att jobba som 3d-animatör på Disney, jag älskar filmer som Toy Story och Monsters Inc.

TEXT: Catharina Malmfors