På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Satsa och engagera dig så kommer du att lyckas!

Hej Tommy Myllymäki. När bestämde du dig för att bli kock?

– Jag var 12 år när jag visste att jag ville satsa på matlagning. Vi lagade alltid mycket mat vid vårt sommarställe i Finland och jag tyckte att det var jättekul att vara med i köket redan som liten.

Hur var ditt gymnasieval?

– Det var rätt enkelt, eftersom jag visste vad jag ville bli. Men mina föräldrar var inte lika övertygade. De tyckte att jag borde läsa natur eller samhälle och kanske bli ingenjör. Men jag stod på mig och valde det som kändes rätt för mig.

Vad tyckte du om din utbildning?

– Vi var bara tolv elever i min klass och eftersom jag var så intresserad av matlagning fick jag möjlighet att lära mig väldigt mycket. Men saker blir ju vad man gör det till. Vill man att något ska bli bra kan man ligga på, ställa frågor och driva på. Det är då det kan börja hända bra grejer.

Nu driver du egna restauranger och har vunnit en massa priser. Hur kom du hit?

– Direkt efter gymnasiet gjorde jag lumpen, som kock i flottan. Sen började jag jobba i Stockholm. Först en kortare period på en skärgårdsbåt med julbord och sen på Gondolen. Jag skickade in väldigt många ansökningar, och ofta stod det i annonsen att man skulle vara 23 och ha erfarenhet. Så var det även på Gondolen, men jag fick jobbet ändå genom att visa att jag var intresserad och på hugget.

Hur ser en vanlig dag på jobbet nu?

– Jag jobbar hela min vakna tid, mer eller mindre. Det börjar med att jag kollar av om något har hänt på restaurangerna, och kollar mail och telefon. Sen är dagarna mycket varierade. Ibland gör jag TV på morgonen, jag planerar nya menyer, är kanske med på någon fotografering, sitter i möten, testlagar den nya menyn. Och så rullar det på.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är när gästerna är glada över det man har levererat. Det är den tillfredsställelsen som är meningen med det här jobbet tycker jag. Det kan vara väldigt slitigt, och man måste älska det man gör för att trivas.

Har du några tips till de som ska välja till gymnasiet nu?

–Gör inget halvdant. Ge 200 procent av ditt engagemang och din tid om du vill lyckas. Inget kommer gratis. Allt är inte kul varje dag, ibland är det slitigt, men när man har klarat av en sådan period blir det alltid lättare och roligare. Och det är alltid värt det.

Text: Amelie Furborg

Foto: Årets kock/Christin Sandell