Sarah Sjöström, VM-guldmedaljör

Sarah Sjöström hade precis gått ut nian när hon tog VM-guld på 100 meter fjärilssim i Rom 2009. Hon gjorde det dessutom på världens snabbaste tid. I framtiden ser simstjärnan fram emot att få träna på heltid, men först vill hon skaffa sig en utbildning.Du är inte bara världens snabbaste simmare, du går i gymnasiet också. Hur fungerar det att kombinera skolan med träningen?– Det är lugnare i gymnasiet än vad det var när jag gick i högstadiet, för då gick jag i skolan som alla andra. På grund av att jag tränar så mycket läser jag i ett lite lugnare tempo och lite färre kurser per år.Hur mycket tränar du?– Jag simmar åtta gånger i veckan, ungefär 5 kilometer varje gång. Utöver det tränar jag på gym tre gånger i veckan.Kändes det viktigt för dig att gå gymnasiet trots att simkarriären börjat ta fart?–  Ja. Jag vill ha möjligheten att plugga vidare på högskola sedan. På så sätt tror jag att jag lättare kan nå mina drömmar.Vad pluggar du? – Jag går mediaprogrammet med inriktning mot foto. Det var inte så svårt att välja vad skulle läsa i gymnasiet eftersom jag tidigt visste vad jag vill bli. Jag vill jobba antingen som radiopratare eller fotograf. Eller både och.Många elitidrottare åker utomlands för att plugga och träna, är det något du har några planer på?– Det är klart att jag har funderat på det, men jag är lite osäker just nu.  Att till exempel läsa på ett college i USA skulle antagligen innebära stora förändringar i min träning. Det vill jag inte, jag vill träna som jag gör nu.Det måste ha blivit många timmars nötande i bassängen genom åren. När kom du på att det var simningen du ville satsa på?– Jag började träna simning någon gång under 2003 och började tävlingssimma året redan därpå. Att jag verkligen ville satsa på simningen kom jag på när jag vann EM-guld i mars 2008  i Eindhoven, Holland.Du har vunnit VM-guld och är världsrekordshållare. Har du några tips till den som vill satsa på sin idrott?– Skaffa massor av delmål som du sätter upp för dig själv. Till exempel att om två månader ska jag vara grym på den här teknikövningen. Sätt också upp ett större framtidsmål, till exempel att du ska bäst i världen och vinna ett VM-guld. Mitt eget framtidsmål är att vinna OS-guld och att slå fler världsrekord.Har du något speciellt kostprogram som du följer för att maximera din träning?– Nej, jag äter ingen jättespeciell kost men jag försöker att vara så nyttig som jag kan. Jag äter mängder av ägg, sparris och apelsiner och undviker mjölkprodukter. Annars är det inget speciellt. Det är ingen katastrof om jag äter godis, chips och läsk ibland.Vilket är det häftigaste ögonblicket hittills under din idrottskarriär?– Det var under VM-finalen på 100 fjäril i Rom. När jag såg att jag vann! Det kändes helt overkligt.Om du inte skulle satsa på simningen, vad skulle du vilja göra då?– Sova.Vad är ditt nästa mål?– Just nu tränar jag för EM i Budapest (sommaren 2010, red anm). Min målsättningen är att komma hem med några medaljer.Vad vill du göra efter studenten?– Eftersom jag läser gymnasiet i ett lugnare tempo kommer utbildningen att ta fyra år. Efter studenten vill jag satsa heltid på simningen.Hur ser du dig själv om 20 år?– Jag vet inte riktigt, men jag är nog inte simmare i alla fall. Jag tror att jag jobbar som fotograf då. Eller journalist.