På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Samhällsvetenskap som vidgar vyerna

Edward Pripp och Natalia Asbjörnsdottir läser samhällsprogrammet med inriktning samhällsvetenskap. De har just haft lektioner i historia och moderna språk när jag möter dem på Heleneholm i Malmö. Utbildningen har en internationell profil, med fokus på stora globala frågor som fattigdom, mänskliga rättigheter och hälsa.När Natalia skulle välja gymnasium var det hennes dröm om att bli psykolog som fick henne att välja just samhällsprogrammet, medan Edward lockades av den breda utbildningen.

– Jag visste att jag inte ville gå natur eftersom jag inte tycker att de ämnena är roliga. Jag tycker samhällsämnena är intressanta och därför valde jag det här. Dessutom var jag ute efter den internationella profilen, berättar Edward.

Edward har till skillnad från Natalia inte siktet inställt på ett särskilt karriärmål utan ser gymnasieåren som en möjlighet att hitta den väg som är rätt för honom. Ingen av dem tror att valet av gymnasieprogram är avgörande för framtiden, även om det ändå kan vara viktigt.

– Jag tycker att det är bra att ta ett program som gör att du kan läsa det mesta på högskolan. Om du går musik på gymnasiet kanske du ångrar dig och vill göra något annat efteråt och då kan det bli svårare att komma in om du fattas vissa kurser som behövs, förklarar Natalia.

"Jag tycker samhällsämnena är intressanta, dessutom om jag var ute efter den internationella profilen"

De känner båda att skillnaden mellan högstadiet och gymnasiet är stor.

– Nu måste man vara med på lektionerna och hänga med från början. Det finns vissa som tror att gymnasiet ska vara enkelt och slappt. Man är inte van vid att det ställs höga krav och att det är så mycket eget ansvar. Du kommer inte undan på samma sätt längre, skrattar Edward.

Natalia håller med.

– Varje kurs räknas nu, du får inte betyg i bara ett ämne längre. Man måste anstränga sig hela tiden, säger hon.

Edward och Natalia är nöjda med första året på sin utbildning även om det varit lite tuffare än de förväntat sig. Till alla som sitter och funderar på vad de ska välja har de några tips.

– Man ska tänka på vad man är intresserad av och vad man tycker om att göra. Kolla upp programmen i förväg, häng på någon som går en viss utbildning och se hur det är. Ett program kan ju verka jätteroligt på pappret, så kommer man dit och så är det inte alls som man trodde. Våga prova på! Känns det inte bra kan man alltid byta, avslutar Edward.

Text: Linn Johansson