På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Så var min gymnasietid– fyra kändisar berättar

För de allra flesta verkar åren på gymnasiet vara väldigt viktiga. GymnasieGuiden bad fyra färgstarka personligheter att beskriva tiden på gymnasiet.

Victor Ström, 21 år, skådespelare

Med kärlek, sex, droger och läxläsning skildras vardagen hos ett gäng gymnasieungdomar i TV-serien Spung. Den något försynte Melas utmärker sig från sina skrikande kompisar med några väl valda citat av Hjalmar Söderberg. Skådespelaren bakom Melas heter Victor Ström. Victor visste tidigt att han ville jobba med teater, därför var det Estetiska programmet ett självklart val.

När började du intressera dig för teater?

När jag gick i åttan började jag ”Vår Teater” på Kulturskolan. Det var en klasskompis som drog med mig dit första gången. Jag tyckte att teater verkade väldigt roligt och jag trodde dessutom att jag var jätte bra. Sedan dess har ett verkligt intresse för teater vuxit fram.

Vad gick du för program på gymnasiet?

Jag gick Estetisk linje med teaterinriktning på Södra Latin i Stockholm.

Hur minns du gymnasietiden?

Man har en tendens att försköna allting i efterhand, men jag tror att jag hade roligt och trivdes väldigt bra. Kanske inte alltid, som när det drog ihop sig till läxläsning och sådant. Ganska ofta fick caféerna på Götgatan ta klassrummets plats.

Vad finns det för likheter mellan dig och Melas, din karaktär i Spung?

När jag spelade in Spung hade jag svårt att hitta olikheter. Jag levde så intensivt med karaktären under fyra månader att jag till slut inte kunde skilja på vem som var vem. Karaktären tog väldigt mycket plats i mitt liv. Idag tycker jag inte alls att vi är lika. Melas tar ofta sin tillflykt till böckernas värld, det gör inte jag på samma sätt. Och så har nog inte Melas ett lika stort socialt behov som jag har.

Vad tror du Spung har för betydelse för de som följer serien?

Vi visar någon slags verklighet som finns, utan pekpinnar. Jag tror att många känner igen sig i den verkligheten. Sedan kanske alla inte kan identifiera sig med allt, serien innehåller ju en hel del droger, våld och sex. Blir det för likt kanske folk väljer att skjuta ifrån sig serien, ta avstånd.

Hur fick du rollen i Spung?

Min gamla teaterlärare på gymnasiet blev uppringd av producenten för Spung som frågade om han visste några elever som skulle passa i serien. Då rekommenderade han mig. Jag fick göra flera provfilmningar, men eftersom jag hade spruckit på mållinjen så många gånger förut tänkte jag ”det här kommer aldrig att bli något”. Men så hände det!

Om du inte blev skådis, vad skulle du blivit då?

Jag skulle nog ha blivit polis. Det var nämligen en pojkdröm jag hade. Det bodde en polis i vårt hus och jag minns att jag kopierade hans polisbricka och jagade låtsasskurkar.

Tina Nordström, 28 år, kock

Det var långt ifrån självklart att Tina Nordström skulle bli kock. Hon tyckte egentligen bäst om att sjunga, dansa och spela teater. Men under åren växte intresset för restaurangbranschen och gymnasievalet blev en lätt match. Idag gör Tina kometkarriär som landets mest populära tv-kock.

Varför började du intressera dig för kockyrket?

Eftersom mina föräldrar drev Ramlösa Wärdshus har jag i stort sett vuxit upp i restaurangvärlden. Så kockyrket föll sig naturligt till slut. Men jag var ingen stjärna i köket när jag var liten. Jag gjorde Quiche Lorraine med tio centimeter tjock deg och en halv centimeter fyllning. Jag sprang mest runt på värdshuset och åt och så ritade jag teckningar till personalen.

Hur minns du gymnasietiden på Restaurangskolan?

Det var givetvis väldigt roligt att laga mat. Jag var jätte bra i köksämnen och servering, men rätt usel på ämnen som samhälle, engelska och matte.

Varför är det roligt att jobba som kock?

Det är ett sådant tacksamt yrke, vi måste ju äta för att leva! Som kock friar du till magen och du får ofta ett positivt bemötande från dina gäster. Idag är matintresset i samhället väldigt stort och det blir allt populärare att gå på matlagningskurser och resa på mat- och vinresor.

Beskriv hur det är att arbeta i köket?Arbetsdagarna är långa och tempot högt. När allting flyter på är det en otroligt härlig känsla. Arbetet blir som en tävling och du är helt fokuserad på det du gör.

Bästa maträtt?

Jag gillar husmanskost som torsk med pepparrot och smör, nässelsoppa och entrecôte.

Råd till blivande kockar

Fastna inte på en krog, utan prova på olika sorters restauranger. Har du möjlighet att bo hemma, kan du praktisera (alltså arbeta gratis) på riktigt bra krogar. Där kommer du att lära dig otroligt mycket. Du får göra slitgöra i början, så är det för alla, det är bara att stå ut!

Jenny Hellström, 25 år, designer

Jenny är en av Sveriges mest framgångsrika modedesigners. Trots ett tidigt intresse för kläder valde hon att gå Samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, ett val som hon aldrig ångrat. 1997 lanserade hon det egna klädesmärket ”Jenny Hellström” och sedan dess har företaget expanderat snabbt.

När började du intressera dig för design och mode?

På högstadiet. Mamma sydde och stickade mycket så det var naturligt för mig att testa. Jag hade på mig en massa konstiga kreationer som jag själv hade sytt. Jag minns särskilt en kavaj i olika lappar, färger och mönster med en stor brun pälskrage. Den använde jag flitigt.

Vad gick du för program på gymnasiet?

Samhällsvetenskapligt på Hammargymnasiet i Sandviken. Jag hade tänkt inrikta mig på textil men det kändes lite smalt. Jag ville ha en bredare grund och hinna fundera ordentligt på vad jag ville göra. Jag ville också gå i en klass med en variation av människor. Pluggar man textil är det oftast bara tjejer i klassen och jag hade ett stort intresse för killar på den tiden!

Hur minns du gymnasietiden?

Det var mycket viktiga år, inte minst socialt. Man växer och utvecklas mycket som människa då, hittar sin egen väg och gör viktiga val. Det var spännande och kul men samtidigt krävande. För mig innebar gymnasiet också att jag flyttade från Hofors, där jag vuxit upp, till Sandviken, en större stad med många nya människor.

Bästa och sämsta ämnet?

Jag gillade religion, svenska och bild men inte idrott. Vilket ämne som var kul berodde till stor del på lärarna.

Favoritplagg?

Mina egna jeanskjolar och gamla secondhandklänningar från 40-, 50- och 60-talen.

Råd till den som vill arbeta med design?

Ta god tid på dig. Du har många år på dig. Leta och välj utbildning med omsorg så att du hittar den som passar just dig. Det behöver inte vara den mest prestigefulla skolan.

Amit Paul, 19 år, popstjärna i A-teens

För två år sedan började Amit Paul i A-teens läsa Natur på Kungsholmens Musikgymnasium i Stockholm. Men att förena skollivet med livet som turnerande världsstjärna visade sig vara svårt. Lösningen på problemet blev Torsås Korrespondensgymnasium. Nu läser Amit hela programmet på distans. Klassrummet har ersatts av en bärbar dator och lärarledda videokonferenser.

Var befinner du dig just nu och vad gör du?

Jag är hemma i Stockholm och har just skrivit en tenta i psykologi. Imorgon reser jag till USA för att spela in tv-shower för Nickelodeonkanalen.

Varför började du läsa på distans?

Jag gick mitt första år på Naturprogrammet på en vanlig skola, men eftersom jag reser mycket var jag borta från åttio procent av lektionerna. Tillslut fick jag svårt att klara proven. Jag blev därför jätte glad när jag

hittade Korrespondensgymnasiet i Torsås. Nu kan jag fullfölja min utbildning på distans!

Vad läser du för program och vilken årskurs?

Jag läser Naturvetenskapsprogrammet och ligger någonstans mellan årskurs två och tre. Vissa kurser är jag redan helt klar med.

Vad är det bästa och det svåraste med att plugga på distans?

Bäst är friheten! Jag får själv bestämma studietakten. Jag kan välja att

ta 40 poäng religion på en vecka eller på ett halvår. Arbetet är väldigt självständigt så det gäller att ha disciplin och veta vad man vill. Det var svårt i början, men nu har jag kommit in i det.

När och var pluggar du?

Så fort jag hinner. Var som helst, hemma eller på hotellrummet, mellan promotions och studioinspelningar.

Hur går det till rent praktiskt?

Kurserna är extremt smart uppbyggda. Jag utgår ifrån kurslitteratur och lärarhandledning och arbetar alltid från min bärbara dator. Lärarhand-

ledningen innebär att jag får lärarens ord nedskrivna, allt som sägs på en lektion fast på papper. Jag har också en egen hemsida på nätet varifrån jag har kontakt med läraren. För varje kurs jag läser skickar jag in två till tre insändaruppgifter som läraren kommenterar. Det är mest som en hjälp för en själv. När jag gjort klart alla insändningsuppgifter blir det både skriftligt och muntligt prov på hela kursen.

Vad gör man på en videokonferens?

Då ”träffas” jag och läraren för diskussion med hjälp av en video. Det är som att vara på en riktig lektion förutom att vi sitter i olika rum.

Vad gör de andra bandmedlemmarna när du pluggar?

Handlar och sådana saker.

Vad saknar du från den vanliga skolan?

Jag saknar kompisar och hela den sociala biten. Det blir rätt ensamt att läsa på distans. Dessutom kan jag sakna fasta rutiner, att gå till skolan varje dag klockan åtta. Det livet som jag lever ser väldigt olikt ut från dag till dag.

Du gör en jätte karriär i A-teens, ni har varit förband till Whitney Houston och Nsync. Varför är det ändå viktigt för dig

att läsa på gymnasiet?

Kunskap och studier är en trygghet som ingen kan ta ifrån dig. Det är något du bär med dig hela livet. Dessutom är min bransch väldigt ombytlig. Ena dagen är du populär, andra dagen kanske ingen gillar dig längre. Då är det bra att ha något att falla tillbaka på. Och så är jag trött på dumma artister som inte har någonting att säga!