På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Rymden nästa

Sveriges enda rymdgymnasium ligger i Kiruna. Programmet heter rymdteknik och innehåller en hel del « utomjordiska » ingredienser som raketuppskjutningar och ballongsläpp. GymnasieGuiden har tagit reda på vad som fick Malmötjejen Nanna att flytta till Sveriges nordligaste stad.

Hur hamnade du på Rymdgymnasiet?

Tack vare GymnasieGuiden faktiskt! Jag såg utbildningen där och bestämde mig för att söka. Det är jag glad för. Det har varit över förväntan!

Hur var det att flytta från Malmö till Kiruna?

Det var lite tungt i början. 25 minus på morgnarna och jag som är uppvuxen mitt i Malmö tyckte att allt i Kiruna stängde så tidigt. Men jag vande mig fort. Kiruna är en kul och väldigt mysig stad att bo i.

Vad får ni göra?

Varje månad kommer gästföreläsare, astronomer och forskare hit. Dessutom får vi delta i riktiga rymdprojekt. Mest spännande är helt klart raketuppskjutningarna på Esrange (Sveriges enda rymdstation reds. anm.) och ballongflygningarna* där vi får skicka med egna experiment. Vi har dead-line nu på fredag för att få skicka upp experiment och jag hoppas på att få skicka med bakterieodlingar som jag sedan kan jäm-föra med odlingar här på jorden.

I trean får vi bygga en egen raket, med vanliga skjutmotorer, och sedan skjuta upp den. Man kollar hur de går, mäter höjd och så vidare. Det har visat sig att en vanlig B-motor kommer högst. D-motorer funkar inte, de startar och går tio meter, sedan loopar de och störtar ner.

Varför fascinerar rymden?

Jag gillar att den fortfarande är så okänd och samtidigt så ENORM – allt ovanför jonosfären. Precis allt med rymden är enormt: storleken, kraften och möjligheterna. Om vi till exempel kunde utnyttja energin i rymden skulle det vara helt fantastiskt. Dessutom är rymden så väldigt vacker och spännande.

Varför passar det här enorma ämnet dig?

Jag gillar forskning och är nog lite av en nörd. Jag menar jag är både rymdare och scoutare så jag kan ju omöjligt vara helt riktig i huvudet. De brukar säga att vi rymdelever är lite sinnesförvirrade, men det gör inget för vi har så kul!

Hur viktig är fantasin?

Otroligt viktig. Det är alltid de mest galna och skumma idéerna som blir de bästa uppfinningarna. Bara man följer naturlagarna så ...

Vilket område skulle du helst vilja dyka ner i?

Framdrivning, hur man tar sig från punkt A till punkt B på snabbaste sättet, så man kan göra det möjligt att åka till den närmaste stjärnan på fyra dagar istället för fyra år. Som warp i Star Trek ungefär. Lyckades man effektivisera resorna till rymden skulle det vara möjligt för fler än mångmiljonärerna att resa dit.

Namn: Nanna Al-Moradi

Gillar: science fiction och fantasy

Bästa bok: Liftarens guide till galaxen

Plan efter gymnasiet: göra lumpen och sedan läsa till rymdtekniker eller civilingenjör på högskolan

På fritiden: ridning, pilbåge, scouterna, Hemvärnsungdom och Frivillig Befälsungdom

Största upptäckten hittills: att man kan överleva 30 minus utan dunjacka

* Det så kallade BEXUS-projektet är en årligen återkommande experimentflygning med stratosfärballong som eleverna på Rymdgymnasiet deltar i.

Läs mer på www.rymdgymnasiet.com