Praktik och tryckteknik

På Mediegymnasiet i Malmö förbereds eleverna för verkligheten. Axel Sjöholm och Sanna Ekberg läser medieprogrammet med lärlingsinriktning och utbildar sig båda två till tryckoperatörer. Roger Kristiansson, som arbetar som tryck- lärare, tycker det är roligt att se deras praktiska kunskaper växa.

Tanken med lärlingsutbildningen är att man ska kunna få prova på att jobba redan under utbildningen för att kunna gå ut i arbetslivet direkt efter gymnasiet. För Axel föll valet på lärlingsutbildningen eftersom han kände sig skoltrött och gärna ville komma ut fort i arbetslivet.

– Jag kände att jag ville gå här för att det var lite annorlunda än att bara sitta i skolbänken med papper och penna. När jag dessutom fick höra att det var stor chans att få jobb när man slutar skolan kände jag att, ja, varför inte? Jag provade och gillade det helt enkelt, berättar Axel.

Sanna kände också så, att hon inte ville gå ett vanligt program, utan lockades av att vara färdig direkt efter gymnasiet.

– Den stora fördelen är dessutom omväxlingen. Det är aldrig tråkigt. Man är inte i skolan hela tiden så det blir inte så uttjatat, säger Sanna.

Roger berättar att programmet är uppdelat i hälften teori och hälften praktik. Under det första året är man ute på praktik två dagar i veckan, andra året ökar det till tre och tredje året är man ute hela fyra dagar i veckan. Under sitt sista år ges även eleverna möjlighet att ta truckkörkort. Trots att så mycket av veckan går åt till praktik tycker inte Axel att det resterande skolarbetet blir för tungt.

– Det blir inte så mycket att göra hemma ändå. Vi försöker klara av teorin på plats i skolan istället för att ha massor av uppsatser och prov, förklarar Roger.

"När jag dessutom fick höra att det var stor chans att få jobb när man slutar skolan kände jag att, ja, varför inte?"

Under första året får man prova på ett flertal olika trycktekniker på plats hos olika företag. Därefter väljer man själv vilken teknik man vill arbeta med och företagen får också välja vem de vill ska göra praktik hos dem.

– Det är bra att vi får prova på olika tekniker innan vi väljer. Vissa kanske vill jobba mer med ett hantverk medan andra är intresserade av att arbeta mer digitalt, säger Axel.

Eleverna behöver inte själva ordna lärlingsplats utan det är något som sker genom skolan.

– Vi har ett branschråd som är väldigt engagerat. Det var de som kom till vår skola och ville att vi skulle starta upp den här utbildningen. Vi har aldrig behövt jaga platser till eleverna utan det finns en tydlig efterfrågan. De allra flesta får jobb efter skolan, samtidigt som programmet kan vara högskoleförberedande om du läser extra kurser. Man får helt enkelt allt på ett bräde, berättar Roger.

Axel tycker att det är självklart att man ska välja en lärlingsutbildning om man är intresserad av att jobba mer praktiskt.

– Den här utbildningen är kreativ, ovanlig och har stor chans att leda till jobb.Om det är vad man söker så är det här ett bra alternativ till ett traditionellt gymnasieprogram, säger Axel.

Text: Linn Johansson