På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Pluggsmart

Universitet och Högskola

Att plugga på universitet eller högskola innebär ett stort eget ansvar för att planera och hinna med allt som ska göras. På högskolan består utbildningen av kurser, och du kan också läsa kurser som är sammansatta till program. Kurserna brukar omfatta mellan 5 och 10 poäng. Man brukar säga att en poäng motsvarar en veckas heltidsstudier (40 timmar) och att du normalt studerar 40 poäng per läsår. För att få börja studera på universitet eller högskola måste du uppfylla vissa krav på förkunskaper och du har rätt till statligt studiemedel.

För mer info:

2www.studera.nu eller www.vhs.se

Kommunal vuxenutbildning

Till och med det första kalenderhalvåret det år du fyller 20 år har du rätt att påbörja en utbildning i gymnasieskolan. Efter det finns det möjlighet att gå på en kommunal vuxenutbildning, Komvux. Här går att läsa utbildningar på grundskole- eller gymnasienivå, eller påbyggnadsutbildningar (under förändring) som ger vidareutbildning inom ett yrke. Inom Komvux finns även Svenska för invandrare (SFI) och Särvux, som är en skolform för utvecklingsstörda vuxna.

För mer info:

2www.skolverket.se

Kvalificerad Yrkesutbildning (ky)

KY är en eftergymnasial utbildningsform, där du 1/3 av tiden lär dig ett yrke på en arbetsplats (”lärande i arbete”, LIA). Det startas bara utbildningar om det finns ett behov av kompetens i arbetslivet, så chansen att få jobb efteråt är väldigt stor. Utbildningarna kan variera från 1 till 3 år. Efter avslutad utbildning med godkänt resultat får du en Kvalificerad Yrkesexamen. Generellt kan du inte tillgodoräkna dig KY-kurser inom högskolan. Behörighetskraven är de samma som till högskolan och du har rätt till statligt studiemedel.

För mer info:

2www.kyguiden.se 2 www.ky.se

Privata utbildningsföretag

Många privata skolor erbjuder eftergymnasiala utbildningar. Det finns ingen samlad information om dessa och därför är det viktigt att du själv noggrant kollar upp allt om utbildningen. Många av de större utbildningsföretagen finns representerade i branschorganisationen Utbildningsföretagens Förening, till exempel Företagsekonomiska Institutet och Berghs School of Communication.

För mer info:

2www.uf.a.se

Folkhögskola

I Sverige finns 147 folkhögskolor. Här kan du som är 18 år och uppåt välja mellan tusentals kurser inom till exempel friskvård, hantverk och teater. Kursens längd kan variera från 1 till 4 år. Nästan alla folkhögskolor har ett internat, något som bidrar mycket till en speciell gemenskap. Undervisningen är gratis, men du får själv betala sånt som boende, läromedel och resor. På vissa skolor studerar du kurser på högskolenivå och då ställs samma förkunskapskrav som för högskolan.

För mer info:

2www.folkhogskola.nu

Distansutbildning

Med distansutbildning menas en utbildning som bedrivs via nätet eller andra medier. Virtuella klassrum byggs upp och undervisningen sker med hjälp av särskilt studiematerial, videokonferenser och e-bibliotek. Alla kontakter med lärare och kurskompisar sker över internet eller via telefon. Distansutbildning ges av en rad olika utbildningsanordnare, t ex universitet och privata skolor.