Plugga utomlands

Känn romantiken i Paris, spana in elefanter i Nairobi eller åk till New York och svinga racketen som en äkta Yankee. Lär dig ett nytt språk, få kompisar för livet – och kom hem lite säkrare på dig själv. Du har tusen anledningar att dra utomlands under din gymnasietid.
Det kan låta krångligt att bege sig ända till Afrika för att börja på svenskt gymnasium, eller dra till Nya Zeeland för att gå på High School och prata »Kiwi English«. Men när du väl sitter där på planet, med packad väska och pirr i magen, kommer du definitivt inte att ångra dig. Att ta en titt på världen medan du går på gymnasiet är nog bland det roligaste du kan göra – och det smartaste. För det finns inget bättre sätt att lära sig ett språk på än att plugga det i landet där det faktiskt talas.
Du kan gå som gästelev på svensk skola utomlands eller åka som utbytesstudent på High School. Oavsett vad du väljer är det viktigt att du förbereder dig noggrant innan du reser, så att din världstripp blir ett minne för livet, och inte en dyr besvikelse. Kolla alltid med folk som varit iväg vad de tyckt om sina utbildningar innan du väljer utlandsskola eller utbytesorganisation. Gå också igenom exakt vad du får för dina pengar.

Hasta la vista!

Gästelev på svensk skola

• Gå som gästelev på en svensk gymnasieskola utomlands i länder som t ex Kenya, Spanien, Frankrike, Belgien och England.

• Du kan byta ut ett eller flera gymnasieår och läsa motsvarande kurser som du skulle gjort hemma. De flesta väljer att läsa åk 2 utomlands,men du kan även gå sista året och ta studenten på en utlandsskola.

• Eftersom skolorna är svenska följer all undervisning svensk läroplan.

• Alla utlandsskolor tar en skolavgift. I många kommuner finns det möjlighet att ta med sig skolpengen utomlands. Om din kommun betalar din skolpeng är skolåret utomlands kostnadsfritt, förutom resa och uppehälle.

• Du bor ofta i en av värdlandets familjer. I vissa länder kan man även bo på internat.

Läs mer på:www.suf.c.se,www.skolverket.se

Utbytesstudent

• Åk som utbytesstudent, direkt efter grundskolan eller senare under gymnasietiden.

• På den svenska marknaden finns en rad organisationer som arrangerar utbytesår. Exempel på några av de största är EF, STS och Explorius. Organisationen har som uppgift att hjälpa till med alla praktiska detaljer som att skaffa värdfamilj, visum och försäkringar.

• Innan du åker, prata med din rektor eller studie- och yrkesvägledare på din gymnasieskola. Beroende på hur utlandsstudierna ser ut kan möjligheten att få tillgodoräkna dig olika kurser finnas.