På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Plugga på en annan ort

När Karin skulle göra sitt val till gymnasiet fanns det bara ett program hon ville gå – Idrott, hälsa, kost. Men utbildningen gavs inte i den lilla hemstaden Tjällmo, utan 25 mil därifrån, på Vacktanässkolan utanför Södertälje. Då bestämde hon sig för att flytta dit. Att lämna familjen och kompisarna var jobbigt. Samtidigt väntade något nytt och spännande. Snart klar för studenten tittar Karin tillbaka på tre år av hemlängtan, ökad självständighet och nya bästisar.

Det luktar sommar i Vackstanässkolans äldsta elevhem, Gammelgård, där Karin bor tillsammans med två andra elever. Bredvid det lilla köket på andra våningen har Karin sitt rum. Här ligger sporttidningar slängda på sängen och skrivbordet täcks av pennor och en bunt adresserade kuvert. I fönstret hänger porträtt på de yngre syskonen. Rummet är väldigt mysigt och hemtrevligt tycker Karin, men så har hon inte alltid sett det. Hon minns när hon, förväntansfull och med hela familjen, gjorde en dagsutflykt för att ”kolla in” skolan för första gången.

- Ingen hade gjort i ordning trädgården och när vi tittade in i ett av skolans elevhem såg vi bara ett gammalt handfat, en trasig spegel och alldeles kala väggar. Det såg verkligen dött ut! Jag minns hur mamma sa: ”Du behöver inte gå här om du inte vill.” Men jag hade redan bestämt mig, säger Karin.

Hemlängtan och nya vänner

Karins planerade flytt till Vackstanäs väckte stort engagemang hos familj och barndomsvänner hemma i Tjällmo. De tyckte att hon var modig som vågade ta steget att flytta hemifrån men själv var Karin lugn inför tanken. Hon har alltid haft lätt för att lära känna nya människor och dessutom skulle hon få åka hem varje helg. Men efter en och en halv vecka hemifrån kom tårarna.

– Jag ringde hem och grät, jag längtade så oerhört mycket efter mamma och pappa. Och så hade jag pojkvän också. I början var det en pina att varje måndag åka hit upp.

Det som höll Karin kvar var utbildningen på skolan och så småningom började hon gilla livet på Vacktanäs. Idag ”stormtrivs” hon och ångrar inte en sekund att hon flyttade. I hela sitt liv har Karin varit väldigt idrottsintresserad och alltid sportat mycket. På Idrott, hälsa, kost varvas teori med praktik och hon får pröva på olika sorters idrott.

– Det passar mig med idrottsinriktningen eftersom jag i framtiden vill jobba som sjukgymnast med specialisering på idrottsskador.

Precis som Karin hade förutspått tog det inte särskilt lång tid innan hon fick nya kompisar. Första året delade hon rum med en elev i trean, som visade henne runt på skolan, och när det var dags för första frukosten i skolmatsalen fick Karin sällskap av de äldre eleverna. Alla var snälla och hjälpsamma och när Karin kom i kontakt med Petra och Anna stämde allting, och de blev snabbt bästisar.

- På elevhemmet blir vissa så ”bundis” att de går i vandras kläder. Så har det inte varit för mig, mina närmsta vänner bor inte på skolan.

Tvätta sina egna kläder

Att flytta hemifrån tidigt innebär ofta att man själv får ta ansvaret för husliga, och kan tyckas tråkiga, bestyr som att tvätta, laga mat och städa. Trots att Karin får färdiglagad mat på skolan, och kan fråga husmor Ingmarie om hjälp när lampan går sönder och toalettpapperet är slut, finns det saker som hon och de andra 36 inackorderade måste klara på egen hand.

- Det var knepigt att tvätta första gången, men jag lärde mig snabbt. Jag har utvecklats mycket under de här tre åren. Jag klarar av det mesta nu och har blivit mer vuxen, säger Karin och ser nöjd ut.

Kalorier och husmorsknep

Eleverna på skolan får ibland hjälpa till i storköket, något som Karin tycker är särskilt kul eftersom matlagning och näringslära ingår i hennes utbildning. Efter tre års pluggande säger hon sig kunna allt om kolhydrater, fetter och kalorier, dessutom har hon lärt sig de gamla hederliga husmorsknepen för att bäst ta till vara naturens eget ”skafferi”.

- Vi går ofta ut i skogen hela klassen för att plocka bär och svampar, som vi sedan konserverar och torkar. Av äpplena gör vi äppelmos och kompotter.

När GymnasieGuiden träffar Karin återstår bara några dagar fram till mösspåtagning och studenten. Efter tre år har hemlängtan ersatts av ett visst vemod över att behöva lämna skolan.

- Jag har ju inte bara klasskamrater att ta adjö av, utan elevhemmet, husmor och alla kompisar jag levt med under tre år. Jag kommer nog inte fatta att jag inte ska komma tillbaka till hösten.

Inackorderingstillägg:

Inackorderingstillägg är en form av studiehjälp för dig som pluggar på annan ort och på grund av lång restid tillfälligt måste bosätta dig på skolorten. Läs mer på sidan XX.