På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Petter Viding, Årets Unga Kock i Sverige 2010

Petter Viding arbetar som kökschef på Den Småländska Kolonin i Jönköping och är Årets Unga Kock i Sverige 2010.Du har precis vunnit den svenska uttagningen av Årets Unga Kock, vad är det för något?-  Det är en tävling för unga kockar som anordnas varje år av en fransk gastronomiförening. Alla tävlande ska göra en trerättersmeny. En halvtimme innan tävlingen börjar får vi reda på vilka råvarorna är. Varje land har en uttagning och vinnarna möts i en världsfinal. Så i höst ska jag tävla för Sverige i VM, det känns coolt.Hur är det att tävla i matlagning?-  Det är ett speciellt tankesätt att tävla, väldigt olika jämfört med att stå på krogen. Eftersom vi inte får veta vilka råvaror som ska användas innan vi är på plats gäller det istället att tänka ut ett koncept som kan fungera oavsett. Det är också en bedömningssport, vissa gillar vissa saker medan andra gillar andra. Det är inte direkt som att springa hundra meter, först vinner...Hur kom du på att du ville bli kock?-  Jag gjorde praktik på en restaurang i högstadiet och det kändes rätt. Det var något speciellt med stämningen och sammanhållningen där. Så jag valde hotell- och restaurangprogrammet till gymnasiet och jobbade samtidigt extra som kock.Vad har du för nytta i dag av det du lärde dig i gymnasiet?-  Jag lärde mig grunderna i kockyrket som jag behövde för att komma vidare. Och att läsa, skriva och räkna bra behöver du kunna i alla yrken, även om du inte jobbar med det. Jag önskar att jag hade läst ett tredje språk, det hade varit kul och användbart. Till exempel Frankrike och Spanien är stora matländer och där är det inte så populärt att prata engelska.Vad gjorde du efter studenten?-  Först gjorde jag lumpen som kock i flottan. Sedan jobbade jag på Pontus by the sea i Stockholm, Julita Wärdshus utanför Katrineholm, och nu jobbar jag på Den Småländska Kolonin i Jönköping. Man får ofta jobb genom kontakter. Men det är huggsexa om unga, duktiga kockar. Många tycker att det är ett för tufft jobb och slutar tidigt.På vilket sätt är det ett tufft jobb?-  Vi jobbar 17 timmar om dagen, 7 dagar i veckan och får ofta skit av chefen. På större restauranger är verkligheten värre än ”Elake kocken” på tv. När du ska servera 250 personer på 2 timmar är det lätt att du börjar fuska, och fina krogar måste kvalitetssäkra maten. Gör du ett misstag blir du utskälld på ett så pass obehagligt sätt att du aldrig gör om det. Många klarar inte av det och tycker inte att det är värt det.Varför tycker du att det är värt det?-  Jag älskar verkligen att laga mat, det är så himla roligt. Man gör något konkret och ser resultatet direkt. Du har en halv gris på morgonen och femtio portioner enstjärningt käk på kvällen. Jag gillar också att det är högt tempo, att det händer saker hela tiden, och att det är personal och grejer överallt.Vad är så speciellt med att laga mat?-  Det är ett hantverk och man kan alltid bli bättre. Att laga mat handlar om att ha en känsla för hur råvaror reagerar. Ju mer man håller på desto större förståelse får man för det.Vad drömmer du om att göra i framtiden?-  Just nu vill jag bara bli bättre. Det krävs många timmars enträget arbete för att bli en riktigt bra kock. Senare i livet skulle jag vilja ha en egen restaurang som får stjärnor i Michelinguiden.Hur ska man göra för att uppfylla sina drömmar?-  Sätt upp mål, ge inte upp, och förstå att det kommer att vara jobbigt. Jag sa på gymnasiet att jag skulle vara kökschef på en fine dining-restaurang när jag var 25 år. Nu är jag där, men det har krävts mycket tid och slit.Vad vill du hälsa till de nior som ska välja till gymnasiet?-  Våga satsa. Det kan vara läskigt, men tänk inte så mycket, bara gör.