På besök hos Consensum

Vård- och omsorgscollege är på besök hos Consensum gymnasium i Sollentuna!

Fyra elever som går tredje året på undersköterskeprogrammet, Ariana, Sara, Alexandra och Kadiatou berättar om varför de valde att studera till undersköterska och sin spännande praktik som de ska göra på ett sjukhus i Tanzania.

Consensum gymnasium har under många år bedrivit ett internationellt utbyte med Tanzania och Kolandoto hospital med stöd av Involvaid (en biståndsorganisation startad av svensk vårdpersonal). Eleverna som ska göra sin praktik i januari 2020 kommer att vara där i 3 veckor och bland annat få vaccinera barn och vara med på olika avdelningar som t.ex. förlossningen och ögonkliniken på sjukhuset.

De ser fram emot att ta del av och jämföra olika sjukvårdssystem och kulturen i landet och även att få jobba och använda sig av sina kunskaper som undersköterskor. De kommer att bo i närheten av sjukhuset i ett litet hus och känner att det blir nyttigt att åka iväg och klara sig själva. Det kommer att bli mycket foton och anteckningar, de ska skriva ner allt de är med om så att de kan återberätta för alla på skolan sen när de är hemma igen.

Att välja vård- och omsorg på gymnasiet tycker de alla fyra var ett mycket bra beslut, de tänker att det man lär sig på undersköterskeprogrammet kan man ha glädje av hela livet oavsett om man väljer att arbeta med något helt annat när man är klar. De själva har planer på att fortsätta studera till sjuksköterska, specialisera sig inom barnsjukvård och jobba utomlands.

Besök gärna Consensums monter C.04:22 på Gymnasiemässan i Älvsjö den 21-23 november 2019. Där kommer de bland annat ha en tävling som stödjer Dr. Magile på Kolandoto hospital i Tanzania så att han kan studera vidare till gynekolog/obstetriker. Alla som är med hjälper till att skänka pengar!