Omvårdnad kan inte stressas fram

“Det känns inte som att jobba utan som att lära känna massa nya människor.” Så beskriver Nijma Albatran sin tid på äldreboenden hon haft praktik på under sin tid på Grillska gymnasiet.

Nijma går tredje året på Vård och omsorgsprogrammet. Hon går den inriktning som kallas för “lärling”, vilket innebär att hon sedan start haft praktik två gånger i veckan. Julia Kindlund går den skolförlagda utbildningen där elever är i skolan som vanligt och där praktiken sedan ligger i så kallade “block” om 4-5 veckor. Båda två blir klara undersköterskor om bara några månader.

Det bästa med Vård- och omsorgsprogrammet
– Det absolut bästa har varit praktiken. Jag älskar att få vara ute och jobba mer praktiskt och att känna att man hjälper de äldre med deras behov, oavsett vad det handlar om. Alla är så unika och det är därför så viktigt att vara anpassningsbar” säger Nijma.

– Jag tycker om all kunskap jag får om olika sjukdomar. Både det jag lär mig teoretiskt i skolan men jag lär mig ju också massa under praktiken. Då får man se mer praktiskt det man läst om i skolan, fortsätter Julia.

När Julia fick välja vilken kurs som varit den mest intressanta valde hon Vård och omsorg 1 som finns med under åk 1, då hon tyckte att den gav henne en bra grund att stå på inför praktik och andra kurser. En av Nijmas favoriter var etik och människans livsvillkor, då det gav så många bra diskussioner i klassen. Under sina tre år har de också läst medicin, psykiatri, psykologi och hälsopedagogik, vilket ger dem en gedigen bas av kunskap både inom äldrevård och annan vård.

Tryggheten efter studenten
Vård och omsorgsprogrammet ger elever en bred grund för att jobba vidare inom vårdyrket och både Julia och Nijma tycker att vetskapen om att de kommer ha jobb direkt efter studenten är en stor trygghet.

– Jag behöver inte känna press att jag måste plugga vidare utan kan jobba som undersköterska så länge jag vill. Men har samtidigt möjligheten att plugga vidare om jag vill, säger Nijma.

– Det är också så brett, jag kan jobba på hemtjänst, äldreboende eller sjukhus. Jag har fått testa på allt under mina år i skolan, berättar Julia.

En äldre befolkning, så mycket mer än bara möjlighet till jobb
Vi har en befolkning som blir äldre och äldre och att ha rätt utbildning för att jobba inom äldrevården blir mer och mer attraktivt och du kommer garanterat aldrig gå arbetslös. Det har Julia och Nijma också förstått men för dem handlar det också om att de tycker om att jobba med äldre. Nijma får avsluta reportaget med dessa fina ord:

– Vi är vana att göra på ett sätt, men de äldre har andra rutiner och vi måste anpassa oss till dem. Vi lär oss av varandra. Allt ska gå så snabbt i samhället just nu men på ett äldreboende funkar inte det. Visst har vi mycket att göra ibland men omvårdnad kan inte stressas fram, då mår inte de äldre bra.