Omval till gymnasiet 2019

Omvalsperioden inom processen GYMNASIEVAL står "för dörren"! :) I vissa delar av Sverige har den börjat redan den 8 april 2019 och i andra kommer att börja i slutet av april.
Slutdatumen för Omvalsperiod är också olika i olika delar av Sverige. De exakta datumen för just din stad/region kan du se bland annat på antagningskanslier.se där alla de olika gymnasieantagningskanslierna finns med och även datumen för gymnasieval syns.

FAQ om Omval till gymnasiet
Elever och föräldrar undrar ofta om eleven måste ändra sitt gymnasieval under omvalsperioden. Eller om vad händer om eleven - av någon anledning - inte sökte inom "den vanliga" Valperioden.
Här kommer svaren:
Om eleven gjorde gymnasieval under valperioden och är nöjd med sitt val, behöver hen inte göra någonting under omvalsperioden, förutom att försöka lära sig så mycket som möjligt i de ämnena hen läser på sin skola.
Om eleven inte gjorde gymnasieval innan omval, bör hen göra val under omvalsperioden (som också kallas för "nyvalsperiod" ibland). Det går att ändra prioriteringsordning på sina tidigare gjorda val eller att lägga in helt nya alternativ - under omval, om man så önskar.

Speciella fall
Ibland händer det att vissa utbildningar på gymnasier meddelar gymnasieantagningen om att de ej kommer att starta; i så fall måste eleven som sökte en av de utbildningar (som ej kommer att starta) ändra sitt gymnasieval (jätteviktigt är det i de fall när eleven endast sökte Ett alternativ och just det alternativet ej kommer att starta).
Gymnasieantagningen brukar kontakta de elever som måste göra omval.
Om eleven sökte flera alternativ och endast ett av de ej kommer att starta, då borde eleven inte behöva ändra i sitt gymasieval (alternativet som ej kommer att starta tas bort men eleven står kvar som sökande till de övriga alternativen).

Är man osäker på vad som gäller - vänder man sig till SYV på sin skola, till personal på gymnasieantagningen i sin stad/region eller ställer sin fråga på www.fragasyv.se - där behöriga studie- och yrkesvägledare svarar på frågor från elever, föräldrar och skolpersonal. För att kunna ställa en fråga på forumet, skapar man inloggning, gratis, på www.fragasyv.se/skapa-konto

Lycka till med era gymnasieval, önskar GymnasieGuiden och Fråga SYV!