På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Har du frågor om antagningsbeskedet?

De flesta eleverna har nu fått sitt besked till gymnasiet - antagningsbeskedet publiceras från slutet av juni till början av juli, på samma webbsida som du gjorde din ansökan till gymnasiet tidigare i år.
När antagningsbeskedet kommer kan variera beroende på vilken kommun du bor i. Om du är osäker på när ditt antagningsbesked kommer så kan du alltid höra av dig till ditt antagningskansli i din kommun. Uppgifter till alla Sveriges antagningskanslier hittar på www.antagningskanslier.se

Vanliga frågor på FrågaSYV.se

Behöver jag tacka ja till min plats?
Det kan också variera beroende på vilken kommun/län du bor i. 

Vad gör jag om jag inte kom in på gymnasiet?
En del kommuner har en s.k reservantagning senare under sommaren. Då finns det en möjlighet att ditt antagningsbesked ändras.
Att vara reserv innebär att du kan bli antagen när någon som är antagen tackar nej till sin plats eller blir antagen på ett högre rangordnat val

Om jag ändå inte kommer in?
Då är det bra att du så fort som möjligt kontakta antagningskansliet i ditt län – för att ta reda på om det finns några lediga platser som du är behörig till. Det kan variera och det är inte säkert att du kan börja på den skolan du önskar eller det programmet som du helst av allt vill gå på.

Om jag kom in på gymnasiet men har ändrat mig och vill gå på ett annat program?
Även då är det bäst att kontakta antagningskansliet i ditt län för att se om det finns lediga platser på ett annat program. Du söker då inte med dina betyg utan kan endast bli antagen i mån av plats. Vilken ordning du valde att rangordna utbildningarna i din ansökan är viktig, den utbildning som du helst vill komma in ska stå som första val, den du näst helst vill komma in ska stå som andra val och så vidare. Blir du antagen till en högre rangordnad utbildning så stryks du från utbildningar du rangordnat lägre i din ansökan. Det går därför inte att att bli antagen till ditt tredjehandsval om du är antagen till ditt andrahandsval.

Har du fler frågor? Kontakta våra studie- och yrkesvägledare på FrågaSYV.se

Här ser du vilka datum som gäller för ansökan till gymnasiet i olika län.