Nytt unikt yrkesprogram till Brogymnasiet i Kristinehamn - Tågtekniker

Ett nytt unikt yrkesprogram kommer till Brogymnasiet! Skolverket har godkänt Brogymnasiet till att under hösten 2025 starta upp yrkesprogrammet tågteknikerutbildningen, som idag endast finns på yrkeshögskolor.

Det är ett nytt yrkesprogram som startar på Brogymnasiet med en första årskull hösten 2025. Det nya programmet är en tågteknikerutbildning och efter examen från utbildningen ska eleverna ha kunskaper som behövs för att kunna arbeta som tågmekaniker eller underhållsmekaniker.

– Det känns fantastiskt att få den här riksrekryterande utbildningen till Kristinehamn, det är en högst relevant utbildning med goda möjligheter till jobb efter studierna. Tillsammans med vuxenutbildningens lokförarutbildning erbjuder vi nu stora möjligheter att utvecklas inom tågindustrin. Den som går utbildningen kan förutom tågmekaniker även bli till exempel underhållsmekaniker, där vi också ser en bra arbetsmarknad, säger Ulf Engström som jobbar inom skolnämnden.

Komplement till Brogymnasiets utbildningar

Utbildningen finns idag endast på yrkeshögskolenivå, men kommer att finnas på Brogymnasiet från och med höstterminen 2025

–  Tågteknikerutbildningen är ett viktigt komplement till vår utbildningsprofil och till näringslivet i Kristinehamn. Utbildningen bidrar till försvarssektorn i vår region, säger skolchefen Jonas Bergman Wallin. Yrkesutbildningen på Brogymnasiet går att söka redan i januari, när gymnasievalet sker och första årskullen kan börja utbildningen efter sommarlovet.

Satsning med flera lokala aktörer

Satsningen på tågteknikutbildningen är ett samarbete mellan Brogymnasiet, Närsam, Tågab och Järnvägscollege.

–  Tågtekniker behövs för att hålla miljövänliga tåg rullande. Bra att Kristinehamns kommun är pionjärer. Tågab välkomnar nya medarbetare, säger Lars Yngström som är VD på Tågab.

Tågteknikerutbildningen är en yrkesutbildning inom gymnasieskolan och enligt Magnus Carlsson på Skolverket är bara Kristinehamn godkända för att börja genomföra utbildningen. Det finns en till ort som eventuellt ska starta tågteknikerutbildningen på sitt gymnasium, men till en början är Kristinehamns kommun och Brogymnasiet den enda kommunen med utbildningen i Sverige. Några kunskaper som kommer att ingå i utbildningen är spårbundna fordons funktion, felsökning, reparation och service, samt lära sig det viktiga samspelet mellan människa och maskin då det är ett yrke som har höga krav på säkerhet och kvalitet.