Nytt hotell- och turismprogram.

Turismnäringen är den snabbast växande näringen i världen. För att möta den utvecklingen kommer nu ett helt nytt hotell- och turismprogram.

Lärarna Silvi Ostrat och Anna Röhlander tror att det nya hotell- och turismprogrammet kan bli en bra språngbräda mot jobb på hotell, konferensanläggningar och turistbyråer.Fotograf: David Scherman

Fakta Hotell- och turismprogrammet

I samband med den nya gymnasiereformen införs ett nytt nationellt program kallat hotell- och turism.

I Uddevalla kommer programmet att ges vid Uddevalla gymnasieskola och Plusgymnasiet. På det senare kallas programmet Resor, Hotell och Konferens.

Sedan 1996 bedriver Dals-Eds gymnasieskola i Ed en turismutbildning med inriktning mot vildmarks- och äventyrsturism. Nästa höst kommer deras turismledarprogram att ersättas av hotell- och turismprogrammet med utgång friluftsguide.

För mer information besök hemsidorna: www.gymnasiet.uddevalla.se, www.plusgymnasiet.se, www.utsikten.info

– Våra elever kommer att ha hela världen som arbetsfält, säger läraren Anna Röhlander, på Uddevalla Gymnasieskola.

Gymnasiereformen, Gy11, erbjuder en hel del nyheter.

En av dem är det nya yrkesprogrammet hotell- och turism som kommer att erbjudas vid såväl Uddevalla gymnasieskola som Plusgymnasiet i Uddevalla. Bakgrunden är att besöksnäringen är i stort behov av personal som är bra på bland annat service, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap.

– Programmet kommer att bli en bra språngbräda mot jobb på hotell, konferensanläggningar, turistbyråer men också jobb inom den allt mer populära upplevelseturismen, säger läraren Silvi Ostrat.

Start nästa höst

Tillsammans med Anna Röhlander och ytterligare två kolleger på Agneberg är Silvi just nu i full gång med att planera för det nya programmets start, nästa höst.

– Det här känns helt rätt. Inte minst med tanke på vårt läge här på Bohuskusten med mängder av attraktiva turistmål, säger Anna Röhlander.

Samtidigt som det nya programmet sjösätts går ett gammalt i graven, nämligen dagens hotell- och restaurangprogram. Dessutom kommer handelsprogrammets inriktning mot turism att försvinna.

Målet med hotell- och turismprogrammet är att skapa en gymnasieutbildning med tydlig inriktning mot just besöksnäringens behov. För att lyckas med det kommer en stor del av utbildningen att vara förlagd ute på olika arbetsplatser.

– Hotell- och turismprogrammet kommer ge oss goda möjligheter att snickra ihop individuella lösningar utifrån elevernas intressen och behov, säger Silvi Ostrat och tillägger att det inte är omöjligt att närmare hälften av utbildningstiden blir praktik.

Positiva

Marie Stenström, Caroline Karlsson och Linnea Nilsson är elever på dagens hotell- och restaurangprogram. De tycker alla att det nya programmets upplägg med ännu mer arbetsplatsförlagd praktik låter bra.

– Under hösten har jag fått chans till två veckors praktik på First Hotel Kung Oscar i Trollhättan. Det har redan gett mig extrajobb på helgerna och löfte om sommarjobb nästa år, säger Linnea Nilsson.

LÄS MER:Bohuslaningen.se