På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Nordens Ark + Uddevalla gymnasieskola = SANT

Specialiseringen Nordens Ark på Naturvetenskapsrogrammet på Uddevalla Gymnasieskola är ett unikt samarbete mellan skolan och en unik djurpark vars syfte är att rädda arter från utrotning och skapa förståelse samt ha utbildning i detta. Nordens Ark är i dag en modellpark för övriga världen och den enda i sitt slag i Sverige.

Några exempel på viktig kunskap om vår miljö i Sverige som du kan påverka åt rätt håll i framtiden:

- Vi slår oss för bröstet och vill rädda regnskogen men tänker inte på att vår skogspolitik i Sverige idag inte skiljer sig mycket från politiken i regnskogarnas länder.

-Tigrarna i Indien, Kina har samma situation som de 120 vargarna har i Sverige.

-Vägingenjörer bör ha kunskap om hur man ska göra för att få bra ”viltpassager”. Liten insats behövs för att genomföra bara man vet varför och hur.

Denna specialisering är en bra livsutbildning även om man inte blir biolog. Den ger grundläggande begrepp och är en bra grund i många yrken och utbildningar och ger en möjlighet att påverka i framtida miljöfrågor. Det unika med Nordens Ark är den kunskap de har för artbevarande miljöer och det bör tas tillvara av vårt samhälle. Nordens Ark är idag modell för andra anläggningar i världen. De har gjort parken i första hand för djuren och i andra hand för besökarna. Den utbildning, praktisk och teoretisk, som vi kan få av Nordens Ark går inte att åstadkomma någon annanstans än genom denna specialisering. Stor del av undervisning sker på Nordens Ark med deras personal.

Specialkurserna du kommer att läsa är förutom miljökunskap och miljöpolitik är:

Biologisk mångfald - 100 poäng

Kursen handlar om utrotningshotade arter/miljövård/viltvård/naturreservat och naturvård.

Zoologi - 150 poäng

Kursen handlar om djurens mångfald, systematik, ekosystem, ekologi och  etologi.

Bevarandebiologi - 100 poäng

Kursen handlar om avel och uppfödning, små populationer, genetik, förstärkning av djurpopulationer genom återinplantering och djurparkernas framtida roll i bevarandearbetet av hotade arter.                        Vi börjar denna specialisering redan i åk 1 med att läsa halva kursen Biologisk mångfald.