På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Naturvetenskap ett självklart val

Åva har länge varit känt för att ligga i framkant inom bland annat teknik och naturvetenskap. Vi har träffat två elever som läser andra året på Naturvetenskapsprogrammet och som ger sin bild av varför det är bra att plugga just här, och varför man gör klokt i att välja Naturvetenskapsprogrammet på Åva.

Felicia Lindberg går i klass NA15A och Caroline Korssell i NA15B. De läser andra året och bakgrunden till varför de valde just Åva skiljer sig lite åt.

− Jag har länge vetat att jag vill bli läkare och det är bara på Åva som det finns en programfördjupning där man kan läsa naturspecialisering med inriktning medicin. Dessutom fick jag veta att Åva har flera samarbeten med andra universitet och högskolor, och så läste jag snabbspåret i matte på Åva i nian och ville komma vidare med Ma2c i ettan, berättar Felicia.

−  Båda mina äldre systrar gick Naturvetenskapsprogrammet här på Åva och pluggar nu på KTH. Det blev lite som att jag följde i deras fotspår, och så hörde jag att man får vara den man är här på Åva, den bilden tycker jag stämmer väldigt bra, förklarar Caroline.

Många möjligheter för den som väljer Naturvetenskap
Felicia har ett tydligt mål att arbeta som kirurg, medan Caroline inte har klart för sig ännu vad hon vill göra efter gymnasiet. Vi pratar om att det inte spelar någon roll, eftersom Naturvetenskapsprogrammet på Åva är så pass brett. Den som läser programmet har många möjligheter framför sig, och för den som vill plugga vidare ser utsikterna mycket goda ut eftersom behörigheten blir så pass hög.

−  Det är varierad undervisning här, vi får prova på många olika typer av uppgifter. Vi har seminarier, åker iväg på laborationer och föreläsningar och var och en får hitta studietekniker som passar, berättar Felicia.

− Det gör inget om du inte vet vad du vill jobba med sen, för Naturvetenskapsprogrammet på Åva är det bredaste program du kan läsa. Just nu vet jag inte vad jag vill göra sen, men det lär klarna med tiden, säger Caroline.

Kom som du är och bli den du vill
Åva är också känt för att vara ett gymnasium som ser till varje enskild person och vilka förutsättningar hon eller han har. ”Hit får du komma som du är och bli den du vill”, vill vi ska genomsyra hela vår verksamhet.

− Ja, det jag tycker är bra är att på Åva får den som vill ha mer utmaning lika mycket stöd som den som behöver extra hjälp. Många andra fokuserar på de som behöver komma ikapp medan de som ligger i framkant hålls tillbaka, men på Åva fokuserar man även på de som snabbare vill komma framåt. Exempel på det är de frivilliga universitetskurserna som vi haft i kemi på KTH och matte på Stockholms universitet, förklarar Felicia.

Felicia och Caroline avslutar med att tillägga att utbildningen såklart kräver en del, allt går inte alltid lekande lätt.

− Det är ibland tufft och slitigt, det är mycket man ska lära sig. Men det är så värt det, du kommer inte att ångra ditt val av skola eller program, sammanfattar Felicia och Caroline.

Om Naturvetenskapsprogrammet
Vill du ha en stabil grund att stå på, oavsett om du vet vad du vill arbeta med eller inte? Då kan Naturvetenskapsprogrammet på Åva vara helt rätt val för dig. På Åva har Naturvetenskapsprogrammet två inriktningar, Natur respektive Natur och samhälle, samt en särskild variant för de som är intresserade av musik. Åva erbjuder unika fördjupningskurser och ett nära samarbete med universitet och högskolor.

Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet på Åva här.