På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Naturbarn

På 70-talet skulle alla storstadsbor flytta till landet och bli ett med naturen. Nu kan man ana en ny grön våg, i alla fall bland landets 15-åringar. Allt fler väljer att gå ett naturbruksprogram på gymnasiet. GymnasieGuiden har pratat med två naturbarn.

I feel a change, back to a better day (…). In wildness is the preservation of the world, so seek the wolf in thyself. I låten Of Wolf and Man sjunger James Hetfield, sångaren i det gamla hårdrocksbandet Metallica, om att plocka fram vargen i sig själv. Att hitta livets mening i naturen. Två personer som följt Hetfields uppmaning är Emelié Holmgren och Christopher Mårtensson. De går båda på Naturbruksgymnasiet Hvilan i Skåne där de får lära sig saker som att plantera växter, beskära buskar, odla frukt och grönsaker, bekämpa ohyra och bygga trädgårdsdammar. Christopher förklarar sitt naturintresse så här:

– Naturen är en av de viktigaste sakerna i livet. Att bara sitta där i friska luften har en lugnande effekt, det finns inget bättre rum att vara i.

Emelié är vad man skulle kunna kalla ett äkta naturbarn. Under hela sin uppväxt har hon sprungit runt bland hassel, äppelträd och syrénhäckar i familjens stora trädgård på den skånska landsbygden. Hon minns tydligt när hon var liten och första gången fick vara med om att plantera ett träd:

– Farfar skulle plantera ett äppelträd och då fick jag hjälpa till. Jag gick och kollade efter äpplen hela tiden och jag minns hur glad jag blev den dagen äpplena kom.

Lantromantik på skoltid

Livet på ett naturbruksgymnasium verkar vara en rätt skön tillvaro, i alla fall under årets lite ljusare månader. Emelié och Christopher berättar att de kan spendera en vanlig skoldag med att plocka äpplen – de finaste går till försäljning, de andra gör skolköket äppelpaj, äppelmos eller chutney av – påta i köksträdgården, binda blomster eller beskära hortensia. Eller ta en tur med skolans traktor. Det doftar från blommorna, surrar från humlorna och värmer från solen. Okej, allt låter inte lika bondromantiskt, som att rensa ogräs till exempel.

– Just att plocka ogräs är inte så himla kul, men när man ser hur snyggt det blir efteråt känns det bra. Det är inte fint när maskrosor täcker hela gräsmattan, säger Emelié.

Emelié har valt att specialisera sig på trädgårdsodling och i framtiden vill hon komponera trädgårdar, antingen som trädgårdsmästare eller landskapsarkitekt. Om hon inte blir proffesionell ryttare vill säga – redan idag tävlar hon i Allsvenskan med sin häst Spizy. Christopher vill också plugga vidare till landskapsarkitekt eller trädgårdsingenjör, men direkt efter gymnasiet vill han först jobba några år som trädgårdsanläggare.

– Som anläggare blir det mycket klippa gräs, bygga dammar och lägga plattor. Men det är roligt; jag gillar att använda kroppen och att se ett tydligt resultat av det jag gör.

Klippning enligt Scissorhands

Praktisk trädgårdsskötsel är en sak, att kunna forma nyskapande trädgårdar en annan. Till hösten åker därför klassen på inspirationsresa till Prag för att besöka Wallensteinpalatsets kända trädgård. Emelié säger att de figurklippta buxbomshäckarna visst ska vara otroliga. I framtiden skulle hon vilja bli riktigt grym på att figurklippa häckar och likt Edward Scissorhands i Tim Burtons filmklassiker fylla trädgården med skruvade fantasifigurer.

– Men jag tror kanske inte att till exemel Musse Pigg hade varit så snygg i vår trädgård. Det skulle passa bättre med en klotlönn som är klippt typ som en micfrilla, säger Emelié.

Emelié och Christopher enas om att en trädgård inte behöver vara exceptionell för att vara vacker, snarare tvärtom. En enkel, vanlig hustomt har ofta mer själ tycker de.

– Det är snyggt när det är mycket träd, fina rabatter och lummig grönska. Vissa har häckar, men det kan bli för sterilt tycker jag. Jag gillar när det är mycket, men ändå stilrent.

Christopher tycker om trädgårdar som är »lummigt inbjudande«. Och vatten är ett måste.

– Har du en damm i trädgården söker sig ögat direkt till den. Och så är det schyst med olika stensättningar, som till exempel gångstigar i antiksten. Kantsten runt gräsmattan är också snyggt. Ja, precis en sådan trädgård skulle jag själv vilja ha!

Läs mer om Naturbruksgymnasiet Hvilan: www.hvilanutbildning.se Gillar du också djur, natur och turism? Läs mer om naturbruksprogrammet på sidan