På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Naturare med intresse för människor!

Berätta om dig själv!

– Jag är 18 år och ska just börja tredje året på Naturvetenskapsprogrammet. På fritiden tränar jag en del och gillar att fota och skriva på min blogg. Natur är kanske inte det mest kreativa programmet så bloggen är ett sätt att få utlopp för de sidorna också.

Vad på programmet gillar du mest?

– Av naturämnena är det biologi. Det känns konkret och logiskt tycker jag. Svenska är också kul.

Måste man plugga mycket?

– Ja, folk i min klass pluggar rätt mycket och många är väldigt ambitiösa. Det krävs nog för att klara det höga tempot. Man måste vara strukturerad. Jag pluggar kanske i snitt två timmar om dagen efter skolan, men ibland kan det bli fyra eller fem timmar om det är mycket att göra.

Vad är största skillnaden mot att gå i nian, tycker du?

– Tempot. Det gäller att hänga med och plugga, men utan att gräva ner sig för mycket i skolan. Man måste ta sig tid att hitta på roliga saker också. Ha inte för höga krav i början heller, det är ju en omställning.

Har du några tips till de som går i nian och ska välja nu?

– Jag tycker att man ska tänka efter vad man själv vill. Det ska vara roligt att gå till skolan och det blir det om man väljer något som man är intresserad av. När det gäller att välja skola tror jag det är bra att prata med kompisar och att besöka skolorna för att känna av stämningen.

Vad gör du om 10 år?

– Då bor jag i Stockholm och jobbar, efter att ha pluggat i en annan stad. Jag har en fin lägenhet någonstans och har det allmänt bra. Jag vill jobba med människor på något vis, prata med folk och hjälpa dem. Kanske inom något socialt eller inom vård.

Text: Amelie Furborg

Foto: Christin Philipson