På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Nästa stopp: gymnasiet

Om bara några dagar sjunger niorna Ebba, William, Nils, Aliide och Malcolm ’den blomstertid nu kommer’ och tar emot sina slutbetyg. Efter ett välförtjänt sommarlov väntar sen gymnasiet. Vi träffade gänget över saft och muffins för att prata om gymnasievalet, livet och framtiden.

Ni är mitt i skolavslutningstider – hur känns det? 

Ebba: Det är dubbla känslor! Samtidigt som man vet att det kommer att bli bra med nya möjligheter och nya kompisar så är det lite sorgligt att lämna allt. Man har ju kommit in i sin roll och hittat en trygghet på sin skola. Det är liksom tråkigt och kul på samma gång.

Nils: Jag håller med. Men om man verkligen vill hålla kontakten med sina gamla kompisar så går det ju.

Malcolm: Jag valde en skola i stan just för att få byta miljö och träffa nya kompisar. Men det är klart att det är trist att det gamla gänget splittras.

Aliide: Ja, det är trist att lämna det gamla, men det ska bli väldigt skönt med något helt nytt. Det blir en nystart!

Hur var det att välja till gymnasiet?

Alla: Det var svårt!

Aliide: Det fanns så mycket att välja på. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag vill göra sen, och det kändes som att det fanns så mycket som passade mig.

Malcolm: Jag tycker att det hjälpte att gå på öppet hus. Vissa skolor som man trodde skulle vara bra kändes inte alls så när man väl var där.

Ebba: Öppna hus var helt avgörande tycker jag. Jag försökte verkligen tänka på att inte lyssna på vad andra tyckte att jag skulle välja, utan bara gå på vad jag själv vill. Jag var först helt inställd på att välja en ”miljöräddarskola” men sen när jag kom dit på öppet hus så visade sig att den inte alls passade mig.

Nils: Mina syskon påverkade nog en del, men även vänner och var skolan ligger.

Kändes det som ett stort och viktigt val?

Aliide: Ja, vi fick höra redan i åttan att ’nu ska ni snart välja och det är jätteviktigt’. Då blev det att man pratade väldigt mycket om det. Det här är ju faktiskt starten på vad man ska göra i framtiden. I början var det lite jobbigt men sen insåg jag att jag faktiskt kan välja helt själv vad jag vill göra, och det är rätt häftigt.

"...sen insåg jag att jag faktiskt kan välja helt själv vad jag vill göra, och det är rätt häftigt"

Ebba: Det känns kul och läskigt på samma gång, att man kan välja precis vad man vill. Tänk om man väljer fel?

William: Men man kan ju byta då. Det gjorde min brors kompis. Han bytte efter några veckor på gymnasiet.

Ni har alla valt ganska breda utbildningar – tänkte ni på det, att inte stänga några dörrar?

Malcolm: Jag ville gärna läsa något med musik, eftersom det ämnet försvinner om man inte väljer till det. Så natur-musik kändes helt perfekt för mig. Nu får jag hålla på med det jag brinner för och ändå läsa en bred utbildning.

William: Jag tänkte en del på om jag verkligen skulle välja löpargymnasiet för det är ju verkligen att inrikta sig. Men sen fick man komma dit på ett läger och se hur det var och då blev valet rätt enkelt. Det är ju löpningen jag vill satsa på! Det finns friidrottsgymnasier också, men det här är den enda utbildningen som är helt specialiserad på löpning.

"Det är ju löpningen jag vill satsa på!"

Aliide: Jag tänkte jättemycket på vad jag skulle kunna göra sen. Eftersom jag inte vet vad jag vill bli så vill jag ha kvar möjligheten att kunna göra vad som helst efter gymnasiet.

Ebba: Jag också. Det finns typ hundra saker jag vill bli när jag blir stor så det verkade dumt att ta en för smal utbildning.

"Det finns typ hundra saker jag vill bli när jag blir stor så det verkade dumt att ta en för smal utbildning"

Nils: Jag valde utifrån vilka ämnen jag är bra på. Jag är inte så bra på SO så därför valde jag inte Sam.

Ebba: Man måste ju utgå ifrån sig själv.

Aliide: Ja, det här är ju frivilligt! Det gör att man kan välja det man tycker om. Jag tror att det blir lättare att plugga om man gillar det man gör.

Blir man påverkad av vad kompisarna väljer?

Alla: Ja.

Malcolm: Alltså i början på hösten visste ju ingen speciellt mycket, men sen när vi började gå på öppna hus så fick alla mer åsikter. Då påverkas man av varandra också.

"Alltså i början på hösten visste ju ingen speciellt mycket, men sen när vi började gå på öppna hus så fick alla mer åsikter"

Ebba: Alla blir påverkade av varandra. I min skola är det framförallt två gymnasier som folk väljer. Alla går liksom samma väg.

Aliide: Man blir ju påverkad av vad syskon och kompisar säger för det är det enda man kan gå på. Egentligen kan man inte lyssna på vad skolorna säger, för de skulle ju aldrig berätta vad som är dåligt.

Skolorna jobbar ju hårt för att marknadsföra sig på olika sätt. Vissa kanske lockar med att alla får en dator, eller med resor. Hur ser ni på det?

Nils: Så var det när jag skulle börja sjuan. Alla skulle få en dator, alla skulle få en Englandsresa och vi skulle få ha snöbollskrig, haha. Men sen fick vi ju inget av det.

Ebba: De i min klass som har valt en viss skola är jätteglada att de ska få en MacBook. Det är ju ett sätt att få elever men ett annat kan ju vara att visa att man har bra utbildningar…

Aliide: Jag var med och pratade med sexor som ska börja på vår skola, och när man står där och berättar vill man ju inte säga något dåligt. När jag själv var på öppet hus för gymnasiet tänkte jag på det när jag pratade med elever som gick där.

Malcolm: Jag tycker att det påverkar jättemycket vilka delar skolorna trycker på. På en skola pratade de mycket om olika föreningar och att många elever hade startat band och då får man ju ett positivt intryck.

Ebba: Vissa gymnasier får nästan dåligt rykte för att de marknadsför sig för mycket. En del skolor ser man reklam för hela tiden, och då blir man så trött. Som att de lägger pengar på fel saker.

Hur kändes det när det var dags för omval – ändrade ni er då?

Alla: Ja...

Malcolm: Jag satt uppe vid datorn till klockan 23.59 sista dagen för omvalet. Jag hade redan ändrat flera gånger, och sen gick jag och lade mig vid halv tolv men gick upp igen och satt där precis före tolv. Men då sa mina föräldrar åt mig att gå och lägga mig…

Aliide: Första gången visste jag inte alls vad jag skulle välja, men jag visste ju att jag var tvungen att bestämma mig.

Ebba: Jag var helt säker på att jag skulle gå estet från början, men sen när jag skulle göra antagningsprovet var de jättejobbigt. Då kom jag på att det nog inte skulle vara samma sak att plugga bild som att sitta hemma och rita som jag gör nu. Massor med bildlektioner, läxor och att gå med andra som är jätteduktiga – då kände jag att det inte skulle vara så kul som när jag får bestämma helt själv vad jag vill rita.

Hur tror ni att gymnasiet kommer att vara, jämfört med nian?

Nils: Jag tror att det kommer att vara kul, just att få många nya kompisar och så.

Ebba: Jag längtar lite efter att få börja ny skola och kunna vara lite anonym. Nu har ju alla en stämpel – han är tönt och hon är en cool person, så det ska bli skönt att liksom få börja om.

Kommer det bli mer att plugga?

Alla: Ja!

Nils: Det vet vi, för alla lärare har varnat oss. Ibland i nian har vi haft tre prov i veckan men då har lärarna sagt att vi inte ska klaga för det kommer att bli ännu tuffare i gymnasiet.

"Ibland i nian har vi haft tre prov i veckan men då har lärarna sagt att vi inte ska klaga för det kommer att bli ännu tuffare i gymnasiet"

William: Alltså jag har ju sett mina storebrorsor, och en av dem pluggar typ två timmar om dagen. Men man får väl ta det som det kommer.

Ebba: Nu är man ju så skoltrött också, med alla nationella prov och slutbetyg.

Aliide: Fastän det blir mycket att plugga så kommer det nog att vara lättare, just för att man vet att man har valt det själv.

Är det något annat ni tror kommer att vara annorlunda?

Malcolm: På musiklinjen som jag sökt till kommer ju alla att ha samma intresse och jag tror att man lär känna varandra lättare och får en bra gemenskap då. Sen kommer ju alla att vara lite mer mogna, och kanske behöver man inte få de här stämplarna.

Aliide: Jag tycker att det är bra att man får mer eget ansvar också. Även om det är lite jobbigt så är det skönt att klara av saker själv.

Det är ju långt kvar tills ni tar studenten – men har ni några tankar om vad som händer då?

Malcolm: Jag vill ut och resa med någon kompis i ett år eller så. Dels för att man lär sig språk, vilket alltid är bra, och dels för att ta det lugnt eller kanske jobba lite. Sen kommer jag hem och fördjupar mig inom något, musiken kanske.

William: Jag vill nog chilla, ta ett sabbatsår och sen såklart satsa på löpningen.

Aliide: Jag vill nog också resa bort. Jag har släktingar i Frankrike och skulle gärna vilja åka dit och jobba, kanske i en familj. För att få en ny upplevelse och klara sig själv.

Ebba: Det låter jättenajs att åka iväg, men jag tror att jag kommer vilja fortsätta att utbilda mig direkt, annars skulle jag bli för lat och inte göra det alls. Jag vill komma ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt. Och sen kanske resa senare i livet.

Nils: Jag håller med, om man jobbar är det nog lätt att fastna om man är skoltrött. Och det går ju snabbare om man fortsätter direkt.

Har ni några tips till de som ska välja till gymnasiet nu?

Ebba: Utgå från dig själv och välj det du själv vill. Det är mycket enklare att plugga om det är något du gillar. Och gå på många öppna hus!

Aliide: Även om man inte vet vad man vill bli när man blir stor har man ju ofta något som man gillar lite extra eller är bra på. Om man väljer det tror jag inte att man ångrar sig sen.