När mode möter teknik: Iris löste brandfarligt problem genom fashiontech

Kan mode och teknik lösa samhällsproblem? Absolut! Det har eleverna på Thoren Innovation School i Helsingborg fått lära sig under ett projekt om fashiontech. 

Ljudisolerad munktröja, uppvärmbara skor eller flytväst i jackan – fashiontech kombinerar design med teknik för att skapa snyggare, smartare och säkrare kläder. Under ett projekt fick eleverna på Thoren Innovation School använda både fantasi, designkänsla och teknikvetenskap för att skapa de bästa arbetskläderna till olika yrken. 

Iris går i trean på teknikvetenskapsprogrammet och är en av eleverna som deltog i projektet. 

–  Man fick välja mellan olika yrken och sedan använda fashiontech, där är man inkluderar teknik i mode. Då fick vi komma på lösningar till problemområden inom de yrkena och jag valde att göra en självkylande brandmansjacka, berättar Iris. 

Den självkylande brandmansjackan skulle inte bara ge ett extra skydd för brandmän, utan även göra det möjligt för dem att ge sig in i situationer där det tidigare har varit för varmt. På det sättet kan jackorna också skydda de som inte har dem på sig. 

Många kreativa projekt

För Iris har det varit ett väldigt lärorikt projekt som gett många nya infallsvinklar inom både mode och teknik. 

– Jag tyckte att det var väldigt kul att få skapa egna prototyper och vara självständig i ett kreativt projekt, berättar hon. 

Teknikvetenskapsprogrammet passar på det sättet dig som vill vara kreativ och skapa saker på riktigt. 

– Man får rita väldigt mycket och göra många fysiska och kreativa projekt, som med fashiontech. Och vi har fått göra andra projekt också, till exempel byggde vi hotell i papp. Det blir inte samma tråkiga hela tiden, utan man får göra projekt med sina vänner och ha kul och lära sig samtidigt!

Hur är det att gå på Thoren Innovation School?

– Det är väldigt bra lärare och jag tycker teknik är en väldigt rolig linje, för man får vara kreativ, göra olika projekt och rita mycket. Jag har definitivt utvecklats här, jag är mer social och har lättare att prata med folk!

Vill du veta mer om teknikvetenskapsprogrammet eller om Thoren Innovation School under omvalet? Boka en privat rundvisning eller skicka en intresseanmälan och få en snabb återkoppling!