Modiga Micke

Livet är ingen spikrak bana. Ibland måste man våga byta spår, tänka nytt och ignorera alla himlande ögon. GymnasieGuiden har låtit sig inspireras av två personer som varit modiga nog att gå sina egna vägar - Alice Bah Kuhnke och Micke Leijnegard.

Micke Leijnegard skulle bli pilot men nu navigerar han i informationsflödet som journalist istället. Vi känner igen honom från sportprogrammen på Sveriges Television. Han tycker det är viktigt att lita på sin egen känsla för vad som är rätt. Själv ska han bli författare och rockstjärna i framtiden.

Dina tankar när du skulle börja gymnasiet?

Jag var väldigt skoltrött i nian, men jag hängde på mina kompisar som skulle söka fyraårig teknisk linje. Mina betyg räckte för att komma in där, så jag sökte det också. Men när vi var på besök i skolan precis före skolstarten kändes det helt fel. Jag insåg att jag inte ville gå någon fyraårig teknisk linje! Det ledde till att jag inte gick gymnasiet alls utan jobbade med att dela ut tidningar under de åren istället.

Vad hände sedan?

När jag var 20 år och hade gjort lumpen kände jag att jag ville utbilda mig. Jag började fundera och kom ihåg min gamla pojkdröm om att bli pilot. Jag kollade upp en trafikflygarhögskola, började på Komvux och lade upp en plan för hur jag skulle nå mitt mål. Jag plussade på med extra fysik och matte och läste in treårig ekonomisk linje på ett och ett halvt år. Det var verkligen jättekul!

Kom du till några högre höjder?

En pilot måste ha koll på allt, spakar, lufttryck och sånt. Under tiden på Komvux insåg jag att jag inte var tillräckligt tekniskt intresserad och att pilot inte skulle passa mig. Jag tyckte fortfarande om att läsa om det, bygga modeller och drömma, men jag ville inte ha det som yrke.

Hur tacklade du situationen?

Det var bara att sätta sig ner och fundera igen. Vad tyckte jag om, vad var jag bra på i skolan? Då kom jag på att jag faktiskt alltid gillat uppsatsskrivning, men det hade ju inte haft så hög status bland grabbarna direkt. Skulle jag bli författare? Kunde jag utbilda mig till det? Skulle jag få ett jobb sedan? Nej, det verkade osäkert. Författande är ju mer av en fri konst, tänkte jag. Men vill man skriva kan man ju bli journalist!

Sökte du dig till en journalistutbildning då?

Ja, men det var svårt att komma in på Journalisthögskolan. Ironiskt nog var det mina betyg i matte som inte räckte till. Istället började jag på en journalistlinje på en folkhögskola i Umeå. Jag hade ingen aning om vad det egentligen innebar att vara journalist, men utbildningen blev en fullträff för mig.

Hur kom det sig att du började på tv?

Jag hade aldrig en tanke på tv utan såg mig själv på en tidning. Andra året på folkhögskolan provade jag på radio och fastnade för det. Det kändes som att jag kom till min rätt. Efter det jobbade jag fyra år på lokalradion i Västerbotten med allmänjournalistik. Sedan blev jag värvad och testad för SVT Umeå. Och på den vägen är det.

Hur är livet som tv-kändis?

När jag började trodde jag att det skulle vara ungefär som på radion. Men hysterin som uppstår när man plötsligt syns i rutan hade jag inte räknat med. Det kändes märkligt. Annars är det roligt med tv, men rätt knepigt. Det handlar om att hela tiden hitta rätt balans. Varför berättar vi det här, är det för att sälja eller för att informera, upplysa och inspirera?

Vi förknippar dig med sport, är du en riktig sportnörd?

Nej, det är jag inte. Innan jag började på sporten trodde jag det var rätt enahanda faktiskt. I Skellefteå där jag växte upp var hockeyn stor och ungefär så långt sträckte sig min uppfattning om sport. Jag har fått lära mig otroligt mycket på sportredaktionen. All journalistik handlar trots allt om en och samma sak: att vara nyfiken, ta reda på saker och upplysa andra.

Har du valt färdigt eller finns det saker kvar som du vill förverkliga?

Jag skulle vilja göra riktigt bra lördagsunderhållning. Leda ett program som innehåller musik och ren underhållning, men också lite mer seriösa inslag. Det skulle vara ett program som ger något att tänka på även på söndagen. Sedan vill jag skriva en bok, jag har redan idén till min roman. Som jag såklart inte avslöjar!

Var ser vi dig om tio år?

Då är jag rockstjärna i mitt eget band. Kan Rolling Stones rocka på äldre dar så kan vi!

Några tips till en förvirrad gymnasieväljare?

Lyssna inåt, du vet vad som är rätt för dig. Välj en linje som du kan tänka dig att gå just nu. Och ta det lugnt. Släpp lite på all press i skolan, livet består av andra saker också.