Modiga Alice Bah Kuhnke

Livet är ingen spikrak bana. Ibland måste man våga byta spår, tänka nytt och ignorera alla himlande ögon. GymnasieGuiden har låtit sig inspireras av två personer som varit modiga nog att gå sina egna vägar - Alice Bah Kuhnke och Micke Leijnegard.

Alice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke gick från att vara känd tv-profil till att engagera sig socialt och bli generalsekreterare för den ideella organisationen Rättvisemärkt. Hon drivs av en stark vilja att dra sitt strå till stacken och ser sitt ideella arbete som ett sätt att få perspektiv på livet.

Tankar när du skulle börja gymnasiet?

Jag tänkte enbart på friidrott. Jag skulle nämligen bli världsbäst på 100 meter och därför gick jag friidrottsgymnasium. Betygen struntade jag lite i. Det var inte speciellt viktigt med höga betyg när man skulle bli bäst i världen på 100 meter. Det låter dumt men är sant!

Vad hände efter skolan?

Jag fick en knäskada som gjorde att jag inte kunde friidrotta längre. Så där stod jag med mina medelmåttiga betyg mitt i en kalldusch. Jag fick verkligen sätta mig ner och fundera på vad jag skulle göra. Min mamma är lärare och jag tänkte att det skulle jag väl också kunna bli. Som tur är finns högskoleprovet och tack vare det kom jag in på universitetet i Lund där jag läste teologi och svenska för att bli gymnasielärare.

Hur hamnade du i tv?

Under tiden jag pluggade såg jag att man kunde söka sommarjobb som programledare. Jag sökte, fick det och blev kvar i tio år.

Vad var det bästa med tv-jobbet?Det jag gillade var att träffa intressanta, inspirerande och roliga människor, att få resa och att arbeta både framför och bakom kameran. Jag märkte att jag trivdes med att jobba i grupp och vara en del av ett stort hjul som snurrade.

Men sedan lämnade du rampljuset, varför?De fyra sista åren jag arbetade på tv pluggade jag parallellt. När jag läste bland annat statsvetenskap och global utveckling insåg jag att jag ville jobba med sociala och politiska frågor. Mitt engagemang för människor som jag haft som programledare ville jag nu gå vidare med till andra områden.

Du har precis börjat som generalsekreterare på Rättvisemärkt, vad vill du med det?Jag vill arbeta för att vi som konsumenter ska bli medvetna om den makt vi har som kan påverka andra människors liv. Rättvisemärkt är en ideell organisation som arbetar för att märka varor som producerats rättvist, till exempel utan barnarbete. Jag vill jobba för att alla ska känna till det.

Du har åstadkommit mycket och haft stor framgång, vad driver dig?

Jag vill mycket och jag är bra på att arbeta hårt. Dessutom anser jag att jag har fötts med goda förutsättningar i ett land utan krig, svält och naturkatastrofer! Helt enkelt en unnad människa och bör därför dra mitt ytterst lilla strå till stacken för att andra ska få det bättre. Jag ser det inte som någon uppoffring att vara engagerad i en mängd föreningar. Tvärtom, jag tycker att jag får så mycket idéer i kontakten med människor som ger mig nya möjligheter och lösningar på problem. Dessutom har jag verkligen fått träna mitt entreprenörskap i de ideella organisationer jag varit med i. När man får insikt i hur världen verkligen fungerar är det många gånger lätt att tappa modet. Men alla engagerade, fantastiska människor som gör bra saker ger mig hopp. Jag har lyckligtvis också en positiv grundsyn och friidrotten lärde mig att träna hårt och inte ge upp.

Har du valt färdigt eller finns det saker kvar som du vill förverkliga?

Ja! Jag vill möta fler människor, jag tröttnar aldrig på det. Och jag vill jobba mer globalt. Det finns mycket att göra och det går att förändra världen. Sedan skriver jag mycket och det kan säkert bli något intressant av det också en vacker dag.

Vad gör du om tio år?

Jag hoppas att jag är en mycket, mycket lycklig människa. Och jag hoppas att jag lever som jag lär för det är det svåraste som finns.

Tips till den som ska välja till gymnasiet?

Engagera dig ideellt. Du behövs. Man kan till exempel hjälpa yngre elever med läxläsning en kväll i veckan. Ideellt arbete ger perspektiv på livet och är speciellt bra om du inte riktigt vet vad du själv vill. Sedan handlar ett bra liv inte om en månadslön, om att ha prylar och status. Det handlar ju om att hitta sin plats, en plats där man mår som bäst. Det kan vara på en grisgård eller en radiostation! Man har också olika platser under olika tider i livet.

Gymnasievalet blir din grund att stå på och det är din plats just nu. Men det är inte avgörande för resten av ditt liv, du hinner göra tusen andra saker. Och kom framförallt ihåg att skratta mycket och mest åt dig själv. Livet blir så mycket lättare då.

Rättvisemärkt gör bra saker.

Kolla in www.rattvisemarkt.se