På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Minnen och erfarenheter för livet

Albin Tofft är 17 år och går sitt andra år på Lunds dans- och musikalgymnasium som erbjuder spetsutbildningar i både dans och musikal. 
- För mig var musikal det självklara valet. Musiken har alltid varit ett intresse i familjen och följt med i uppväxten. Jag har tidigare tagit sånglektioner och sjungit i ensemble.
- När jag fick höra om Lunds dans- och musikalgymnasium blev jag såklart intresserad. Och tanken på att flytta hemifrån Blekinge var spännande och utmanade.

Möjlighet att prova livet som musikalartist
Albin tycker att en skola som denna är väldigt unik på det sättet att man får prova på livet som musikalartist samtidigt som man läser de vanliga grundämnena.
- Det är guld värt om man som jag är lite osäker på vad man vill fortsätta med efter gymnasiet. Den teoretiska grunden vi får är precis lika bra som på många andra skolor. Du stänger alltså inga dörrar bara gör att du väljer en estetisk linje.

- På inriktningen musikal lär vi oss sjunga både i kör, ensemble och självständigt. Teater är också en stor del av utbildningen. Vi lär oss även dansa främst Jazz och Balett från grunden. Annat än att bara repetera och öva har vi praktik och större produktioner. Varje år har vi en sommarshow som är årets största produktion där alla skolans elever medverkar på ett eller annat sätt. I tvåan brukar man få tillgång till en praktik i samarbete med en teater, musikal eller dansshow. Just detta skiljer oss kanske också från vissa andra skolors praktik. I trean har man en slutproduktion där man vanligtvis sätter upp en hel musikal som slutkläm på skolan. Det är fantastiskt att få vara med i såna här tillställningar och inte minst få en massa erfarenhet.

Lärare som brinner för det de undervisar i
Albin berättar att han är jättenöjd med lärarna på Lunds dans och musikalgymnasium.
- Vi har superlärare på skolan. Alla jag kan komma att tänka på har ett brinnande intresse i det de undervisar i. Och det gäller även våra teorilärare! Man blir bemött och får hjälp på varje individs nivå för att kunna bli så bra som möjligt. 

Flyttade hemifrån för att kunna gå på Lunds dans- och musikalgymnasium
Albin flyttade hemifrån för att kunna läsa på skolan.
- Jag flyttade hit till Lund från en liten by i Blekinge. Att få flytta hemifrån var som sagt en utmanande och lockande tanke och jag kände mig helt enkelt ganska redo. Snart insåg jag att det inte alls var så lätt. Att klara av hemmasysslor samtidigt som man hade skolarbete var rätt påfrestande. Men på något sätt klarar man av det ändå. Och jag ångrar inte en stund att jag inte gav upp! 

Han är lite osäker på vad han ska göra efter gymnasiet, men är väldigt nöjd med sitt val av gymnasieskola.
- Vad jag ska bli efter gymnasiet har jag inte alls bestämt mig för än. Men eftersom jag vet att alla dörrar kvarstår öppna efteråt vill jag säga att det är en investering att gå på en skola som denna. Här skaffar jag minnen och erfarenheter för livet.