Mina sociala färdigheter förbättrades och jag blev modigare. Nu planerar jag inför en framtida karriär inom språk.

Finska Tuuli tillbringade sitt utbytesår i Costa Rica 2021/22. Att åka på utbyte hade varit en dröm sedan länge för henne, då hon drömt om att bo utomlands och att bli självständig sedan grundskolan.

Så här skriver hon:

Jag tillbringade mitt utbytesår i staden Naranjo där jag bodde med mina värdföräldrar och tre syskon. Familjen hade även tre underbara hundar. På mindre än två veckor kändes familjen som min egen och mina värdsyskon hade blivit mina bästa vänner.

Skola
Min skola i Costa Rica var väldigt liten. Alla elever kände till mig och de var mycket intresserade av att lära sig mer om Finland, särskilt om det finska språket. Det gick endast åtta elever i min klass vilket gjorde att stämningen var trevlig och vi kom varandra väldigt nära.

Vänner
Det bästa sättet för mig att skaffa nya vänner var genom skolan och idrottslagen. Jag spelade basket i min skola och fotboll i min bys fotbollslag. Förutom mina vänner från Costa Rica lärde jag också känna många andra utbytesstudenter. Nu har jag vänner över hela världen och det är så häftigt!

Det spanska språket
Innan jag reste kunde jag inte ett ord spanska. Naturligtvis var det till en början lite av ett problem eftersom folk i Costa Rica talar väldigt lite engelska. Det går dock snabbt att lära sig spanska, särskilt om man har motivationen att aktivt öva på språket. Jag fick dessutom stöd från min skola för att lära mig språket. Personligen kände jag i slutet av fem månader att jag redan var flytande.

Snorkling
En av mina favoritaktiviteter var snorkling. Under mitt utbyte såg jag hajar, sköldpaddor och många fantastiska fiskarter. En gång såg vi till och med en bläckfisk! Jag visste inte ens att en av mina drömmar var att hålla en bläckfisk i min hand förrän jag fick uppleva det själv. Jag fick till och med ett ärr på min hand - som för alltid kommer påminna mig om den fantastiska upplevelsen.

Positiva effekter inför framtiden
Jag tror att mitt utbytesår kommer ha många positiva effekter på mitt liv, inte minst på min framtida karriär och studieväg. Jag förbättrade också mina sociala färdigheter och blev modigare under året. Jag lärde mig också att det inte alls är pinsamt att göra misstag på ett främmande språk och jag känner mig inte längre nervös när jag pratar med nya människor. Just nu studerar jag spanska för att upprätthålla mina språkkunskaper samtidigt som jag planerar inför en framtida karriär inom språk.

Tips
Här är några tips för framtida utbytesstudenter. Jag skulle rekommendera Costa Rica till vem som helst! Du kommer att få en helt unik upplevelse i en helt underbar och unik kultur. Men oavsett vart du åker – var öppen för nya erfarenheter, var social och starta samtal på egen hand, även om det känns lite konstigt. Respektera din värdfamiljs seder och traditioner. Var tacksam för att de öppnar sitt hem, introducerar dig till sin kultur och strävar efter att se till att din upplevelse blir lyckad. Stressa inte för mycket med språket, det kommer att komma naturligt.

Lycka till!