Min dröm är att plugga juridik utomlands!

Vi är på Borgarskolan i Malmö för ett besök på Ekonomiprogrammet med inriktning juridik. Här tränas studenterna i så väl lag och rätt som i företagsekonomi. Katja Holböll går andra året och har även engagerat sig som ordförande i elevkåren.

Varför blev det just ekonomiprogrammet?

– Jag valde det här programmet för att det kändes roligt och lite mer speciellt med en inriktning. Dessutom tänkte jag att juridik var något som jag skulle vilja jobba med i framtiden, säger Katja.

Katja och hennes klasskompisar läser samma kurser som de vanliga ekonomieleverna under första året och kan sedan välja inriktning och särskilda kurser under andra och tredje året.

– Vi kan läsa internationell juridik, privatjuridik och affärsjuridik. Det bästa med programmet är våra juridiklärare som verkligen är jättebra och gör ämnet levande och intressant, berättar Katja.

För att göra juridiken verklighetsnära samarbetar Borgarskolan med Lunds tingsrätt.

– Vi har varit med vid olika rättegångar för att få se hur den juridiska processen går till. Nu under andra året ska vi även åka till tingsrätten och göra ett rollspel där vi får genomföra en hel rättegång. Några kommer att vara advokater, någon åklagare och några nämndemän. Det ska bli jätteroligt, säger Katja.

Motsvarar gymnasiet dina förväntningar?

– Det är faktiskt roligare än jag trodde att det skulle vara. Jag har till och med längtat tillbaka till skolan under sommaren. Visst måste man ta mer ansvar än tidigare, men det är bara bra. Allt är mer rakt på sak nu, skrattar Katja. I klassen är alla ambitiösa och vill göra bra ifrån sig. Samtidigt finns det en stark sammanhållning.

Än så länge vet inte Katja vad som händer efter gymnasiet, mer än att hon vill läsa vidare så småningom.

– Drömmen är att plugga juridik utomlands, avslutar hon.

Text: Linn Johansson

Foto: Irika